Lucia som man och Kristus som kvinna.

lucia

Lucia med sina utrivna ögon.

Det har varit mycket debatt de senaste dagarna om Lucia. Åhlens gjorde som bekant en liten mörkhyad pojke till sin Lucia och sen var bråket igång. Frågan blev till nån slags röra av genusfrågor och rasism. För att visa på att man inte  på något sätt stödde de mörkare krafterna som  manifesterade sin rasism genom att  hacka på ett stackars oskyldigt barn så publicerades bl a bilder på kända såväl som okända män utklädda till Lucia på sociala medier. Själv delade jag ett par av dessa bilder på min facebook samt även en inlaga där en kvinna med CP-skada och autism också fick vara Lucia.

 http://newsner.com/nu-hyllar-vi-cp-skadade-moha-26-som-staller-upp-som-lucia-for-allas-lika-varde/om/en-jaemlik-vaerld

Tidningen Café gick t om så långt att de ansåg det vara dags att skrota hela traditionen med Lucia.

http://www.cafe.se/6-skal-att-sluta-fira-lucia-en-gang-for-alla/

Personligen så lägger inte jag några som helst religiösa aspekter på denna tradition. Som svensk mormon så firar jag Lucia precis som alla andra medlemmar i kyrkan, men det ingår inte  i vår religion lika lite som det ingår i den lutherska religionen.

Visste ni förresten att den första Lucian i Sverige var en man? Inom den svenska folktraditionen kunde Lucia även vara en lussegubbe.

Den första gången en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då om en manlig lucia. En bruksinspektor i Skinnskatteberg berättar: … då sex rätter voro förtärde och endast den sjunde, kakan, återstod, öfverraskades gästerna af en egendomlig syn. Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus. Egentligen borde det varit en tjenstflicka, ty han skulle föreställa Sancta Lucia, men, förmodligen för bördans skull, hade därtill i senare tider tagits en karl.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia#.C3.84ldre_svensk_luciatradition

När jag växte upp, och än idag, så upplever jag luciafirandet som närmast magiskt vackert och tycker att det är trist att denna tradition alltmer förlorar fotfäste i vår svenska kultur.  Men om man nu bortser från  rätten för barn att klä sig hur de vill, oavsett hudfärg och kön,  så vill jag ändå framhäva den kvinnliga Lucia. Varför? Jo, för att hon  i likhet med Spartacus personifierar kampen mot det förtryckande samhället. Lucia växte visserligen upp i en priviligerad överklassmiljö, men hon var kvinna. Hon förväntades ingå äktenskap med en man i ett arrangerat äktenskap. Lucia vägrade gifta sig. Hon ville ägna sitt liv åt att tjäna Gud och hjälpa nödlidande. Konsekvensen av hennes  ställningstagande blev att hon blev torterad, påtvingad prostitution och slutligen mördad. Ringer det en klocka hos någon av er? Finns det paralleller idag? Naturligtvis! Miljontals kvinnor idag påtvingas äktenskap och förmynderi. Protesterar de så torteras de, hedersmördas, får ansiktet förstört av syra.  Det är därför jag vill ha kvar Lucia som den kvinna hon var och för vad hon representerar. Lucia och hennes livsöde bör lyftas fram i en tid när miljontals kvinnor inte lever under bättre förhållanden än hon. Lucia är en stor förebild för mig. Hon offrade sitt liv genom att gå emot de förtryckande patriarkaliska normerna. Varför ska vi då göra henne till en man? Varför ska vi då helt sluta upp med att minnas denna fantastiska kvinna genom att sluta upp med luciatraditioner? Kanske är det istället så att vi måste lyfta fram det feministiska budskapet som hennes gärning förmedlar?

Av samma anledning anser jag att vi inte ska göra om Jesus till kvinna. Nu är kanske inte detta så aktuellt. Jesus har ju fått agera homosexuell i konstnärliga sammanhang, men ännu har mig veterligen ingen framställt honom som kvinna. Varför är det då så viktigt att Jesus får förbli man? Jo, tänk er om Jesus hade varit kvinna. En kvinna som tjänar andra människor, en kvinna som är pacifist, en kvinna som får utstå hån, spott och spe, en kvinna som inte lyder överheten, utan låter offra sitt liv. Hur intressant är det att tilldela en kvinna dessa kriterier? När jag läser om Jesus så är det om typiska kvinnliga drag jag läser. Hur viktigt är det inte då att låta en man, den främste mannen i världshistorien, tilldelas typiska kvinnliga drag och kvinnliga erfarenheter?  Som kvinna kan jag känna stolthet över att det som typiskt utmärker kvinnor,  även  utmärker Kristus.  HBTQ-rörelsen borde hylla en såpass androgyn man.

Snart är det Lucia och sen firar vi födelsen av Kristus. Tänk på att var och en av dessa två är symboler för kampen mot förtryck och mörka krafter. Båda dessa personer är ljusbärare och gav sina liv i kampen för det goda. Låt oss ha kvar dessa ljusbärare och låt var och en av oss också ha kraften att vara ett ljus i mörkret.

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Konstnärlig verksamhet, Kvinna/feminism, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s