Mormon maffia

Som de flesta amafiav er kanske har märkt har bloggandet på Mormonlady de senaste åren inskränkt sig till mestadels statusuppdateringar på facebook. Nackdelen med facebook är naturligtvis att artiklarna vanligtvis står på engelska och att det kan vara svårt att få ett sammanhang för dem som inte dagligen hänger med i vad som det händer i mormonsvängarna runt om i världen. Dessutom kan artiklar vara svåra att hitta eftersom de till skillnad mot ett blogginlägg inte kategoriseras och blir sökbart på olika kategorier.

Från början handlade bloggen också mycket om att vi som skribenter arbetade för att berätta om vår teologi och försvara vår tro mot den anti-propaganda som kyrkan utsattes för. De senaste två, tre åren så har dock kritiken mot kyrkan fått en annan karaktär. Det handlar inte om teologiska frågor som  att bevisa att Mormons bok inte är falsk  utan om sociala frågor som feminism och om HBTQ-frågor. Egentligen är detta frågor där man inte kan försvara eller förklara. Vår kyrkas teologi ser ut på ett visst sätt och naturligtvis kan det av vissa uppfattas som sexism respektive homofobi. Kyrkan är emellertid en kyrka som består av drygt 15 miljoner människor världen över där  det finns en stor variation och spännvidd över hur människor tror. Vissa saker verkar det trots allt vara som många medlemmar kan enas om. En av dessa saker är att man som medlem i kyrkan inte är främmande för nya grepp. Gillar man inte de amerikanska presidentkandidaterna så väljer man ett tredje alternativ, i detta fall Evan McMullin. Han  representerar mycket av den nya generationen medlemmar. McMullin är inte uppvuxen i en traditionell kärnfamilj, utan med föräldrar som skildes och med en mamma som valde att ingå ett samkönat förhållande. Politiskt har han  heller inga planer på att ändra på nuvarande lagstiftning om samkönade äktenskap.

Tillhör man en grupp, må den vara etnisk eller religiös, finns förstås risken att man buntas ihop och i värsta fall framställs som en förenad fara för samhället. Senste nytt är att de som stödjer Trump har beskrivit McMullin som ett verktyg för ”Mormon Mafia”. I likhet med företeelsen Book of Mormon musikalen, där vår religion får representera gycklandet av religiösa så har även epitetet Mormon Mafia mottagits på ett humoristiskt sätt av medlemmar i kyrkan och av kyrkan själv. Ibland kan humor vara det enda sätt som finns att bemöta förlöjligande.  När musikalen visas så passar kyrkan på att skaffa reklamplats för Mormons bok och när kyrkan blir liktydig med maffia roar sig medlemmar med att skicka Mormon Mafia tweet. En av dem fick jag upp i mitt fb-flöde idag.

Även inom själva kyrkan händer det mycket. Flera representanter för HBTQ-rörelsen med koppling till olika mormonrelaterade organisationer upplever det som ett framsteg att kyrkans hemsida ”Mormonsandgays” nyligen har bytt namn till ”Mormonandgay”. Nu får äntligen medlemmar som är homosexuella möjlighet att själva uttrycka hur de upplever det att vara medlemmar och homosexuella. Naturligtvis har den nysläppta hemsidan rönt en del kritik också, men det är av personer som anser att kyrkan helt ska acceptera att man kan ha en samkönad relation samtidigt som man kan vara medlem i kyrkan.

Det är spännande att vara medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Det är mycket som händer hela tiden, och vår kyrka växer. Samtidigt hänger vår tro helt på om vi som enskilda individer har ett personligt vittnesbörd om Jesus Kristus som världens frälsare och en personlig tro på att Mormons bok verkligen är Guds ord, i samma mån som bibeln är det. Har man den förankringen så klarar man av kritik från utomstående och man klarar av att inte alltid förstå och hålla med om allt i kyrkan. Har man inte en väl grundad förankring i tron så faller man i från förr eller senare.

https://mormonandgay.lds.org/

http://edition.cnn.com/2016/10/28/politics/evan-mcmullin-mormon-mafia/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Humor, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s