Kränker mormonkyrkan ungdomar?

Min äldsta dotter, snart Fabrice18 år, har varit inaktiv i kyrkan sedan hon var 14 år.  Visst blev jag mycket ledsen när hon över en natt valde att inte längre gå till kyrkan. För ett drygt år sedan så trodde jag att hon var på väg att komma tillbaka till kyrkan och hon följde t.o.m. med till templet för att utföra ställföreträdande dop, vilket ungdomar kan göra från 12 års ålder. Sommaren som kom träffade emellertid min dotter sin blivande pojkvän och sen var det kört. Min dotter blev närmast hätsk motståndare till allt vad kyrkan stod för.

Det som hänt mig är något som händer föräldrar  i vår kyrka hela tiden. Ungdomar väljer bort kyrkan och evangeliet och tycker att livet utanför kyrkan är mer lockande.

En orsak till att ungdomar lämnar kyrkan är naturligtvis att vi har kyskhetslagen. Som ung ställs du inför ett sexualiserat samhälle där du bör ha sex för att anses vara normal. Kyrkans normer att sexualitet är något  heligt som ska tillämpas mellan en man och en kvinna inom ett äktenskap känns för alltfler ungdomar främmande. Mina tre yngsta barn är fortfarande aktiva medlemmar i kyrkan. När jag läste inläggen på DN där en mindre aktiv medlem påstår att ledare i kyrkan ställer kränkande och intima frågor till ungdomar vid intervjuer så frågade jag min yngste son, 13 år,  om han någonsin fått några frågor om sexualitet när han blivit intervjuad av biskopen. Nej, svarar Vide. Fabrice har bara frågat om jag hade ett vittnesbörd om Mormons bok. Just det, Fabrice Angelini, som svarar på debatten på DN var fram till nyligen vår  biskop i församlingen. När min son Love, 15 år, kommer hem från sin schacktävling ställer jag samma fråga till honom. Love funderar lite och svarar att ”ja, när jag var 14 eller 15 år fick jag frågan om jag höll kyskhetslagen.” Jag frågar Love om han tycker att det känns kränkande att ha fått frågan. ”Varför det”, frågar Love förvånad. ”Jag gör ju inte ”det där” så varför skulle det spela någon roll.” Sammanfattningsvis inga traumatiserade, kränkta barn i min familj som det verkar.

Sexualitet är ett känsligt ämne och det är lätt att känna sig kränkt. Ämnet har varit uppe tidigare i olika diskussionsforum, både i Sverige och i forum i USA och är inte nytt på något sätt. Det finns tyvärr ledare i kyrkan som kan ställa korkade frågor. Det existerar även om jag inte har erfarenheten av att det är vanligt. Det finns ett formulär som följs vid tempel intervjuer där bestämda frågor står utskrivna t ex ”Tror du på Gud, den evige Fadern och hans son Jesus Kristus?” Vad gäller sexualitet så kommer frågan ”Håller du kyskhetslagen?” Vanligtvis så sitter man bara där och svarar ja eller nej på frågor. Det var inte så länge sedan jag senast var på tempelintervju för att förnya min tempelrekommendation och när jag fick frågan om jag behandlade min familj väl så blev det  ett litet samtal där. Jo, jag försöker ju naturligtvis, men hur lätt är det att vara mamma till fyra barn, vara tre tonåringar. Jag var ärlig och jag fick min tempelrekommendation.

Vi går igenom två intervjuer för att få  (förnyat) tempelrekommendationen. Den första intervjun sker med biskopen eller någon av hans två rådgivare och den andre sker med någon i staven (motsvarande stift i Svenska Kyrkan). Vid båda dessa intervjuer ska samma frågemall och alltså samma frågor ställas.

Eftersom jag blev medlem först vid 24 års ålder så har jag ingen egen erfarenhet av tempelintervju som tonåring. Därför ringde jag upp Leif Mattsson i Västra Frölunda Församling som både verkat som biskop i församlingen under två omgångar samt verkat som stavspresident. Vi hade en lång intressant diskussion och Leif var noga med att betona att kyrkan har uppmanat ledare att aldrig ställa intima frågor vid tempelintervjun. Det är den som blir intervjuad som väljer att berätta om hen skulle svara nej på frågan om hen håller kyskhetslagen. Frågor om sexualitet/kyskhetslagen ställs inte förrän ungdomar är runt 16-17 år, inte tidigare. Leif berättar för mig att det kan handla om pojkar som inte är villiga att dela ut sakramentet (nattvarden) eftersom de vet att de måste vara värdiga för att få göra detta. När de tillfrågas så berättar de att de inte känner sig värdiga, men biskopen frågar inte efter detaljer, utan säger bara att de kanske är bra om de inte delar ut sakramentet på ett par veckor och så får de återkomma till biskopen. Vem har då ansvar för intima frågor? Jo, i kyrkan är det föräldrarna som ansvarar för sina barn till dess att de blir myndiga. Det är föräldrarna som biskopen uppmanar ungdomarna att tala med. Biskopen kan också dela ut en broschyr – Vägledning för unga – där det står beskrivet hur ungdomar ska leva sina liv bl.a. vad gäller kyskhet. Har ungdomen inte föräldrar som är aktiva i kyrkan ställer bara biskopen frågan om det finns någon som han kan hjälpa till med.

På tal om kränkt så är det faktiskt inte helt enkelt att leva enligt de normer som vi har som medlemmar i kyrkan. I våras besökte jag en vårdcentral för att göra ett vanligt livmoderhalscancertest. Väl där så frågar sköterskan plötsligt mig om jag använder preventivmedel. Nej, svarar jag sanningsenligt. Utan att ens fråga hur jag lever så får jag mer eller mindre en uppsträckning av sköterskan över att jag inte sköter mig, utan lever oförsiktigt som inte använder några preventivmedel. Jag blev helt paff över bemötandet och kunde inte med att svara att jag faktiskt lever i celibat. Som skild och aktiv medlem i kyrkan så har jag naturligtvis inget sexliv och behöver därför inte använda några preventivmedel. Så för den som tror att det är enbart vår kyrka eller religiösa samfund som ställer intima frågor som kan upplevas som integritetskränkande och dessutom ställa någon till svars, ja då stämmer inte det. Även samhället dikteras av sina förutfattade meningar och normer.

Sveriges Radio

DN åsikt

Gp 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Äktenskapet, Samhällsfrågor, Sexualitet, Tempel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s