Happy vegan!

vegan1 Äntligen så har Göteborg fått en vegansk livsmedelsaffär, Happy Vegan. Den ligger i Haga, närmare bestämt Olivedalsgatan 2, vägg i vägg med tonbyggaren – fiolaffären i stan.

Det finns idag ett allt större intresse för vegansk kost, så även inom kyrkan. I kyrkan finns dessutom vegan-grupper där man anser att ett veganskt leverne överensstämmer med kyrkans hälsoregler – Visdomsordet. Vegan Mormon

Själv är jag en lakto-ovo-vegetarian, men även en ”wanna-be”-vegan. Får jag chansen så äter jag gärna veganskt. För några dagar sedan besökte jag den veganska matbutiken och fick tillfälle att prata med de tre killarna som driver affären. De kan urskilja tre grupper som gärna väljer veganskt;  de som väljer vegansk av djuretiska skäl, miljöskäl samt hälsoskäl. En del väljer också vegansk av religiösa skäl. Olika religiösa grupper avstår från kött vissa perioder och äter då gärna veganskt t.ex.

Vegankonsumenter känner redan till att Saigon i Nordstan säljer veganska produkter bl.a. veganska räkor. En av killarna på Happy Vegan är tillsammans med en av delägarna på Saigon så nu finns deras veganska produkter även att inhandla på Happy Vegan.

Jag rekommenderar varmt ett besök i denna välsorterade butik. Killarna är lyhörda för förslag och jag är övertygad om att butiken ligger precis rätt, både i tiden och på rätt plats. Ett stenkast från Happy Vegan ligger rättvisebutiken FRAM. Killarna på Happy Vegan säger själva att samma kundkrets köper sina ekologiska grönsaker på FRAM och sina veganska varor hos dem. Hela Haga är dessutom känt som ett New-age-område där Hagabiblioteket dignar av New-age litteratur och där New-age-bokhandeln Näckrosen är mäkta populär. Inte för inte ligger den kultförklarade vegetariska restaurang Solrosen också i Haga.

Eftersom jag har varit vegetarian i 32 år nu så kan jag faktiskt inte svara på om veganska räkor egentligen smakar räkor. För några dagar sedan testade jag en thaiwok på några ”köttisar” och de kunde inte fatta att räkorna faktiskt var veganska. Så varför inte leva hälsosamt, djuretiskt och miljömässigt och satsa på en vegansk thaiwok? Här kommer mitt recept som är mycket uppskattat:

olja, gärna jordnötsolja
1 pkt thaiwok
1 pkt veganräkor
1 pkt tofu i kuber, gärna smaksatt
2-3 knippe färsk koriander
Färsk ingefära, riven
2-3 limeblad
1 burk kokosmjölk
svartpeppar
sweet chili
2 buljongtärningar
japansk soja
sambal oelek (styrka)
2 pressade vitlöksklyftor
kokta nudlar

Stek upp grönsakerna. Tillsätt räkorna och tofun. Klipp över koriander, riv i ingefära, tillsätt pressad vitlök, lägg i limebladen, svartpeppar och smulad buljong. Häll på kokosmjölk och smaka av med sweet chili samt soja. Var varsam med sambal oelek. Oftast är 1 tsk tillräckligt. Tillsätt till sist de kokta nudlarna. Njut av maten! 🙂

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hälsa, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s