In hoc signo vinces

drakeEn av våra tidigare profeter i kyrkan, president Hinckley, fick en gång frågan av en protestantisk präst varför vi i vår kyrka inte använder korset som symbol för vår tro. Han svarade att ”för oss, är korset symbol för den döende Kristus, medan vårt budskap är  den levande Kristus. När Hinckley blev tillfrågad om vilka symboler som vi använder så svarade han att ”vårt folks levnadssätt måste få vara det enda meningsfulla uttrycket för vår tro och därför symbolen för vår tillbedjan.” (källa: ”The Symbol of Christ,” New Era, Apr. 1990 s. 4)

Idag läste jag en artikel skriven av  Göran Rosenberg. Han skriver om korset och vad det har symboliserat i historien. Det han inte nämner är att det var Konstantin den store som gjorde korset till sin symbol vid ett krigsslag år 312 e. Kr. Han tillskrivs att i en dröm fått uppenbarat synen av ett kors och fått höra orden In hoc signo vinces – i detta tecken skall du segra.

Korset har sina blodiga epitet, även efter Kristi död och uppståndelse. Göran Rosenberg varnar för den anti-islamism som en del kristna för i sitt stöd för världens kristna. I sin artikel  uttrycker Rosenberg sina farhågor över den ökade polariseringen grupper emellan.

”Kampanjen ”Mitt kors” påstås markera mot förföljelse, men riskerar att ställa grupper emot varandra.
Göran Rosenberg varnar för bilden av ett religionskrig mellan hatets islam och barmhärtighetens kristendom.” (Expressen 160815. Vems kors bär du?)

 

Åter igen blir jag påmind om ett tal av vår tidigare profet Hinckley. Att följa Kristus innebär att vi närmar oss våra medmänniskor med kärlek, även de som har en annan tro än vi.

”Vi är ett krigslystet folk, som lätt distanserar oss från vår uppgift att förbereda för Herrens ankomst. När fienden uppstår lägger vi oändliga resurser på att tillverka gudar av sten och stål – skepp, plan, missiler, fästningar – och blir beroende av dessa för vårt skydd och vår befrielse. När vi hotas blir vi anti – fiende istället för pro – Guds rike; vi tränar en man i krigskonsten och kallar honom för patriot, Satans förfalsking av sann patriotism, där Frälsarens lära perverteras.

 ”Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er. 45 Då är ni er himmelske Fars barn, för han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.
” (Matt: 44-45) ” (First presidency message: The false gods we worship.)

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Islam, kyrkor och religioner, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s