Jo, mormoner får bära kors, men tron på Jesus Kristus är det viktiga

Mitt korsMan brukar inte förknippa mormoner med kors, eller hur? En del medlemmar tror till och med att det är förbjudet att bära kors. Mormonkyrkan har inte riktigt en tradition av att ha kors på väggarna i kyrkolokalen och att medlemmar bär ett kors runt halsen.

Nyblivna medlemmar som kommer med kors på sig till kyrkan kan få höra av en och annan medlem att ”vi använder inte kors för det är det han dog på”, och ”om din vän blir skjuten vill du inte ha en pistol runt halsen”. Det verkar som att en del medlemmar tror att kristna som bär ett kors runt halsen tänker på Jesu död och att de är fixerade vid hans död. Men det är ju inte så. De tänker på att Jesus är uppstånden och lever idag, och att han är deras Herre och Frälsare.

En del medlemmar blir då osäkra och tar av sig korset, trots att de vill bära det runt halsen. Man vill inte stöta sig med någon, eller hur?

Hur är det då egentligen? Får man inte ha ett kors runt halsen? Får man en tillsägelse av biskopen kanske? Kan man bli utesluten ur kyrkan för det? Nej, nej och åter nej. Det är vanliga medlemmar som kan få för sig att komma fram och säga till om korset. Grupptryck? Ja, kanske ett försök till det.

Medlemmarna i kyrkan vet om att Mormonkyrkans kaplaner (LDS Chaplains) har kors på sina kragsnibbar. Kaplaner har kors på sig, oavsett om de är militära fältpräster eller civila.

LDS Chaplains

Två militära LDS Chaplains på väg till Generalkonferensen hösten 2015. http://www.mormonnewsroom.org/article/mormonism-pictures-reflections-general-conference-fall-2015

En del medlemmar undrar nog varför. Varför får de, men inte alla andra? Låt mig få reda ut det hela ordentligt. För en mormon är den personliga tron på vår Herre Jesus Kristus det allra viktigaste och centrala, och man ska inte ha yttre symboler till sin hjälp för att kunna tro. Tron måste komma inifrån ens eget inre.

Kaplaner vet att korset och Bibeln är de två saker som kristna har tillsammans och som identifierar kristna med varandra. De är brobyggare mellan olika kristna, och gör att man möter den andre som en vän istället för med misstänksamhet. Det är de första 15 sekunderna som är avgörande när man möter en person som är avgörande för resten av livet. Man får aldrig en andra chans, och man kan aldrig korrigera det med många vackra ord efteråt. Nu när forskningen säger det så är det ju bäst att acceptera det, eller hur?

Och ibland så behövs korset för att kunna tala utan ord, sk ordlös mission. Man går till affären, strosar på stan, åker buss, jobbar, går i skolan osv. Man möter människor som man inte talar med, men som ser oss i kanske någon eller några sekunder bara. Dessa ordlösa möten påverkar om tillräckligt många personer gör det, eller om man träffar en och samma person tillräckligt många gånger. Deras tankar sätts igång, ett litet frö. Utan det fröet så går det inte ens att börja att prata med dem, för de är inte intresserade alls då.

Ett visdomsord på vägen. Klok är den mormon som använder samma kristna sociala koder som alla andra kristna, då upplevs han som en kristen vän. Då accepterar man att man inte håller med om allt teologiskt, och man letar inte efter fel och brister. För så gör man inte mot vänner. Oklok är den mormon som gör tvärt om. De första 15 sekunderna avgör hur det är. Han möts med misstänksamhet och med automatik så letar man fel och brister och man är kritisk, för det är ju inte en kristen broder/syster. För en kristen broder kommer med ett kors och en Bibel.

Det är inte bara mormoner som för det mesta inte bär kors, utan det har även blivit vanligare bland andra kristna också. Men, nu ska det bli ändring på det. Kristna har historiskt sett alltid tagit fram korset synligt då det är orostider och krig. De tatuerar kors på sig, eller bär ett kors runt halsen osv. Sen så kommer korsen upp lite här och där, på väggar och annat. Man låter fantasin flöda. Man gör det för att man identifierar sig med alla kristna i världen som förföljs för sin tros skull.

Nu har det startats en facebookgrupp. Gå gärna med i den. Ju fler kristna desto bättre.

https://www.facebook.com/groups/1746487298941396/

+ Mitt Kors ‪#‎mittkors‬ vill ta ställning för världens förföljda kristna genom att öppet och med stolthet bära korset runt halsen i vår vardag.

+ Korset är hoppets, kärlekens och nådens tecken, ett tyst motstånd mot mörker och våld.

+ Om du inte redan bär ett kors, plocka fram korset som ligger i byrålådan – eller gå och köp ett! Ta sedan en bild av dig själv med korset runt halsen, posta här på sidan och tagga med #mittkors

Det är vår önskan att alla medlemmar själva ska ha gjort valet att bli medlemmar i Mitt Kors #mittkors ‪#‎mycross‬ . Vi tar därför inte in personer som föreslagits av andra gruppmedlemmar, vi accepterar endast ansökningar som görs av personerna själva.

Fortsätt gärna att föreslå vänner att gå med men be dem själva ansöka om inträde i gruppen!

The group My Cross takes a stand for persecuted Christians by openly and proudly wearing the cross in our everyday lives. Take a photo of yourself wearing your cross and post it here with hashtag #mycross

Bakom initiativet Mitt Kors står Kristen Opinions redaktion – Johanna Andersson, Annika Borg och Helena Edlund

https://kristenopinion.wordpress.com/2016/07/30/mittkors/

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Mormoner är kristna, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s