Mormonsk sharia?

tempelrekSharia eller sharīʾa (arabiska: شريعة Šarīʿah) betyder ursprungligen ”vägen till vattenkällan” eller ”lagen av Gud” och är ett begrepp inom islam som avser texter i religiösa urkunder som ligger till grund för islamisk rätt. Sharia är en idé om en gudomlig rätt, och dess tolkning fiqh utgör konkreta lagar och normer. (Källa: Wikipedia)

Finns det sharia inom mormonismen? Nej, egentligen inte. Som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka är vi underställda landets lagar och vi tror på ett sekulärt samhälle där religion och stat är åtskilda. Men om du inte följer den civila lagen så kan det medföra religiösa konsekvenser.

En väninna till mig hade ett företag tillsammans med en annan medlem i kyrkan. Eftersom han inte fick ta lån för att investera i företaget så blev det min väninna som fick ta lånen. Efter några år började det gå riktigt dåligt för företaget. Min väninna fick då hjälp av en jurist i kyrkan som tittade igenom företagets förutsättningar. Han kom fram till att det inte fanns någon annan lösning än att sätta företaget i konkurs. När konkursen hade gått igenom stod min väninna där med de lån som hon hade tagit för att driva företaget. Hennes arbetskollega vägrade att befatta sig med skulden, trots att de drivit företaget tillsammans. Hon valde då att vända sig till kyrkans ledare. De kallade in både min väninna och hennes forna affärskollega till samtal. Det hela slutade med att kollegan fick gå med på att betala av halva lånet, i annat fall skulle han inte få behålla sin tempelrekommendation. Kollegan gav med sig och betalar nu av på lånet som min väninna fick ta.

För inte så länge sedan förnyade jag själv min tempelrekommendation. Om man har förpliktelser mot samhället eller sina medmänniskor som man inte uppfyller då får man inte förnyat sin tempelrekommendation eller kan bli av med den giltiga tempelrekommendation man har. En tempelrekommendation är viktig för en medlem i kyrkan. Den måste visas upp när man ska besöka ett tempel och utföra förordningar. Är du en aktiv, värdig medlem i kyrkan så är du berättigad till en tempelrekommendation. Begår du som medlem svåra överträdelser som kriminella handlingar, äktenskapsbrott eller samröre med organisationer som motarbetar kyrkan, så riskerar du dessutom att bli utesluten ur kyrkan.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Frälsning, Islam, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s