FAIRmormon konferensen i Kungsbacka (5)

FAIRThis is a Woman´s Church. Sharon Eubank

1842 bildades kvinnornas förening Hjälpföreningen i kyrkan.  Det blev ett startskott för kvinnors återställelse. Suffragettrörelsen startade 1848. Eubank visar en bild på suffragetrörelsen i Göteborg. Vi började som intelligenser i förexistensen. Vi fick fysiska attribut och andliga gåvor. Vi kan be och vi kan få av våra Himmelska Föräldrar. Vi är här på jorden för att bygga enhet oss människor emellan. I andra kristna kyrkor lastas Eva för syndafallet i Edens lustgård. I vår kyrka tror vi annorlunda. Eva var inte problemet och syndafallet var inte en tragedi. Det fanns en mening med fallet och det är att vi kan välja mellan motsatser; mellan gott och ont. Mannen råder inte över kvinnan, utan vår teologi säger att mannen råder med kvinnan. Vi är jämlika partners. Som chef för kyrkans  humanitära del så kan Eubank se orättvisor där fattigdom och  korruption råder och där män blir skjutna och kvinnor lämnas ensamma med sina barn.  Det är ofta kvinnor som får ta det största ansvaret vid  krig och nöd. Vid ett tillfälle uttryckte en afrikansk syster orden ”Detta är kvinnans kyrka.” Denna afrikanska syster menade på att som kvinnor blev de undervisade i Hjälpföreningen och männen blev undervisade i Prästadömet att skydda sin familj och att de inte fick slå sina kvinnor. Eubank upplever just att återställelsen för kvinnor fick ett startskott när Hjälpföreningen startade. Efter det har kvinnorörelsen fått allt större inflytande vilket startade med suffragettrörelsen. Utah var en av de första stater i världen där kvinnlig rösträtt infördes. Herren kommer att uppenbara fler sanningar som kommer att ge mer  inflytande för kvinnorna. Vi har som män och kvinnor olika uppgifter. Mannens uppgift är att presidera och kvinnans uppgift är att gå framåt (thrive). 2011 gav Hjälpföreningen ut boken Daughters of my Kingdom. Det är en historisk bok om hur det är att vara kvinna i kyrkan. Eubank frågar publiken om hur många av oss som läst boken. Hon ser boken som en del av kvinnans frigörelse och utveckling och uppmanar oss att läsa den. Eubanks citerar också äldste Nelson som uttrycker att vi behöver kvinnor som kan undervisa och få tillgång till Guds kraft. Hon avslutar med att hänvisa till en artikel på FAIR som heter The two trees som handlar om kvinnans roll och utveckling.

Som en personlig reflektion känner jag att Eubanks tal var starkt och vittnade om hennes tro på att vi kanske en dag kommer att få ta del av prästadömet då vi är del av en kyrka som befinner sig i en process av fortlöpande återställelse.

20160618_161447

20160618_161750

Suffragettrörelsen i Göteborg. Den kvinnliga frigörelsen startade med Hjälpföreningen.

20160618_163515

[Joseph Smiths starka tal inför bildandet av Hjälpföreningen ] ” Jag ger er nu nycklarna i Guds namn, och denna förening ska glädjas och kunskap och intelligens ska flyta ner från denna tid – detta är början för bättre dagar för detta samhället.” Joseph Smith, 1842

SharonEubankSharon Eubank: This is a Woman’s Church

 Sharon Eubank is the current director of LDS Charities, the humanitarian arm of the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. The program is known for offering relief goods, health services and emergency assistance in developing countries. Prior to becoming the director of LDS Charities, Eubank was a member of the Relief Society General Board, which served over 4 million women in 28,000 branches in 169 countries.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Äktenskapet, Familjen, Forskning och vetenskap, Frälsning, Gamla Testamentet, Hjälpverksamhet, Joseph Smith, Kvinna/feminism, Kyrkan utvecklas, Kyrkans historia, L&F, KP, Media, Missuppfattningar, Mormons bok, Offentligt arbete, Profeter, profetior, Samhällsfrågor, Sexualitet, Tempel, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s