Jag är kapten över min själ.

invictus_by_marechal_ecto-d5ow2b2

Ibland är det svårt att vara kristen. Vi har alla olika utmaningar och prövningar. En av de svåraste prövningarna är att alltid känna kärlek. Essansen av kärlek kan man finna i Kristus ord när han är uppspikad på ett kors efter att ha hånats och torterats.

Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Luk. 23:34)

Hur kan man ha så mycket kärlek inom sig? Det är för mig obegripligt. Själv kan jag gripas av ilska och mörka tankar om jag blir utsatt för övergrepp. Det är lätt att tänka tankar som att man önskar att de som gör en illa inte längre skulle leva eller att man åtminstone slapp att någonsin träffa dem eller ens ha dem i sina tankar. Men så enkelt är det inte. Människor som är elaka och själviska dör inte för att de är elaka och själviska lite lite som goda människor lever för evigt på denna jord.

Som kristna har vi ett ansvar att älska och förlåta. Gör vi inte det så är det vi själva som syndar. Att synda innebär att vi vänder oss bort från Gud. Bygger vi upp en mur av hat omkring oss kan ingenting ta sig in till oss och vi förlorar Den Helige Andes närvaro och vägledning.

När jag kämpar med negativa känslor gentemot personer som gör mig illa så får jag aktivt tänka på att dessa känslor inte bygger upp mig, utan drar ner mig. Är jag hatisk eller negativt inställd till andra människor så är jag inte mycket bättre än vad de är. I sådana stunder gäller det att fokusera och släppa alla negativa tankar. Kanske är det så att jag måste låta bli att  träffa de personer som förmörkar mitt sinne bara för att kunna släppa taget. Fokusera på det goda, det positiva. Glädjas åt gemenskapen i Jesus Kristus och på de människor i omgivningen som är uppbyggliga. I söndags t.ex. så besökte jag en väninna som utstrålar otroligt mycket kärlek och ödmjukhet. För mig är sådana möten balsam för själen. Man kan också läsa i  skrifterna om hur Jesus levt sitt liv och eftersträva att leva på samma sätt och arbeta för att känna kärlek. Ibland räcker det långt med att bara se en uppbygglig film där en människa väljer kärlek istället för det hat som han eller hon rimligtvis borde känna. Idag påminde jag mig om en sådan film. Om någon av er som läser detta har missat att se filmen om Nelson Mandela så är det dags att se den. Så mycket kärlek som den mannen har och hans sätt att välja kärlek istället för hat är stärkande att ta del av.

Nelson Mandela lär ha haft en dikt som han läste för vägledning i sitt liv. De sista orden i dikten lyder på svenska:

Det spelar ingen roll hur trång porten är,
eller vilka trollformler den stängts med,
Jag är herre över mitt öde:
Jag är kapten över min själ.

 

Se filmen här:

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filmer, Filosofiska tankar, Frälsning, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s