Söndra och härska

JSNär aposteln Boyd K Packer dog nyligen så möttes nyheten av blandade känslor från vissa inom vår kyrkas sfär. Av dem som var kritiska mot Packer så tog man fasta på att han har uttalat att det största hotet mot kyrkan skulle bli homosexuella, feminister och intelektuella. I början när jag fick höra talas om hans inställning för ett antal år sedan så kände jag att Packer var en bakåtsträvare. Hur skulle dessa falanger kunna vara ett hot mot vår tro? När jag började blogga om kyrkan för några år sedan så kom kritiken mot kyrkan främst från evangelikala som ansåg att vi var kättare samt från avhoppade medlemmar av kyrkan. Dessa kritiserade Mormons boks trovärdighet, Joseph Smiths redbarhet, medlemmars psykiska välmående osv osv. Sakta men säkert gick jag igenom all kritik som  jag fann på antimormonsidor och skrev blogginlägg om allt från djur i Mormons bok till frågan om mormoner var mer psykiskt sjuka än ickemedlemmar. Jag har skrivit om DNA och Mormons bok, om porrsurfandet i Utah osv osv. Det mesta i och omkring vår tro och medlemmars leverna kritiserades.

Men sen för några år sedan kom trenden att se annorlunda ut. Personer som kritiserade kyrkan och i vissa forum öppet erkände att de inte hade någon som helst tro på Mormons bok eller den återupprättade kyrkan valde att stanna kvar i kyrkan. Exempel på detta är John Dehlin och Kate Kelly. När dessa sedan väl blir uteslutna skapas någon slags martyrskap kring dessa personer som har ansetts stå för en förnyelse av kyrkan ifråga om HBTQ -frågor och feminism. I Sverige har vi Hans Mattsson som blev mest känd för allmänheten genom den kända artikeln om sina tvivel i New York Times. Trots att han aktivt verkat för att medlemmar i Sverige har lämnat kyrkan så är han fortfarande medlem i kyrkan. I höst kommer han att vara en av huvudtalarna på ex-mormon konferensen i Salt Lake City.

Ju mer jag tar del av dessa medlemmars agenda, dessa som alltså inte går ur kyrkan, men offentligt kritiserar den, desto mer börjar jag komma till insikt om att det Boyd K Packer uttryckte, kanske inte främst var ett uttryck för hans fördomar, utan snarare var en profetia för vilka hot som kyrkan ställs inför. Naturligtvis är inte ledare i kyrkan perfekta, naturligtvis kan det behövas förnyelse i kyrkan, men var lägger vi vårt fokus? Personligen tror jag att en del medlemmar lägger större energi på att politisera kyrkan och hacka på det som de inte gillar, än att se kyrkan som en representant för Jesus Kristus på  jorden. Söndra och härska är en känd metod för att förstöra enheten människor emellan så att de inte längre kan stå starka och eniga. Är vi eniga i Kristus? Är vi eniga i att våra tankar, vår energi och vårt fokus ska finnas på Jesus Kristus? Naturligtvis finns det krafter som vill att vi ska vara missnöjda, besvikna, cyniska och hatiska. Det finns krafter som vill att vi inte ska känna den Helige Andes kraft i våra liv och det finns krafter som inte vill att vi ska fokusera på det som kyrkan representerar: Jesus Kristus, vår frälsare.

I USA är den här trenden också väldigt stark. Har ni tänkt på att Joseph Smith aldrig någonsin av någon kritiker av kyrkan anklagats för att skapa och driva en sekt för att göra sig en ekonomisk förtjänst? Nej, Joseph blev aldrig välbärgad. Han levde ett kort och intensivt liv, präglat av förföljelse och förlöjligande. Ett liv som slutade allt för tidigt genom en ren avrättning. Har ni tänkt på att de i USA som kritiserar Joseph Smith för att vara en charlatan, att de till skillnad från Joseph Smith, tjänar stora pengar på att aktivt verka mot kyrkan. De lever högt på att göra tv-shower, på att skriva böcker eller skapa pod-casts.

Det är inte lätt att förhålla sig till dessa krafter. För inte så länge sedan så blev jag ombedd att vara med i en pod-cast och berätta om hur kyrkan är i Scandinavien. Hos oss går inte tongångarna höga inför det att USA har infört samkönade äktenskap och frågan om scoutverksamheten  där man i USA ingår i Boy scouts of America, en organisation som nu tillåter aktivt homosexuella att verka som ledare för pojkar. I Sverige har vi haft samkönade äktenskap ett antal år och det är nu många år sedan kyrkans scoutorganisation bröt sig loss från den större svenska scoutorganisationen. Naturligtvis är det skillnad på kulturen i USA och i Sverige och naturligtvis kan det vara lockande att delta i en sådan pod-cast, men när man tittar närmare på vilka som deltar, och vilka de som arrangerar pod-casten umgås med så inser man plötsligt hur lätt det är att helt oanat bli ett redskap för dem som inget annat vill än att riva ner kyrkan.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Ekonomi, Filosofiska tankar, Missuppfattningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s