Du är en evig och värdefull varelse

kneel

En av mina väninnor gick igenom en svår prövning. Hon hade under många år kämpat som egenföretagare och fick till sist se som besegrad. Till slut fick företaget gå i konkurs. Det var mycket pengar som hon förlorade i konkursen. Livet kändes becksvart och min väninna förklarade för  mig att hon allvarligt funderade på att ta sitt eget liv.  Naturligtvis förstod jag hur mycket hon led, men samtidigt så betonade jag för henne hur fel det är att ta sitt liv. Som kristen så måste vi tro på och bejaka att det är Vår Himmelske Fader som bestämmer när det är dags för oss att lämna detta jordeliv. Dessutom, sa jag till henne, så äger inte du dig själv. Du är en del av andra människors liv och deras liv kommer att bli förstörda om du berövar dem glädjen att ha dig i livet.

Vad handlade min väninnas prövning om? Jo, den handlade om pengar. Jag sa till min väninna att hennes liv var ovärderligt och att pengar egentligen inte har något värde. Det enda som är värdefullt är det som vi bär med oss till evigheten. Det är oss själva och våra relationer.

Under de år som jag har levt så har jag gått igenom en del prövningar som jag har tyckt varit svarta och tunga. Det har gällt spruckna förhållanden, barn som varit svårt sjuka och döende, utbildning som gått i krasch, dåliga relationer till vad som skulle ha varit nära och kära, sjukdom, stress och ensamhet. Det som jag har lärt mig genom dessa prövningar är att livet kan te sig svart, men livet är inte statiskt. Det svåra som vi går igenom kommer att få ett slut. De kära vi förlorar kommer vi att sakna, men den intensiva smärtan kommer att minska. Arbete och pengar definierar inte mig och att misslyckas innebär inte att jag som person är misslyckad. Vi kan bara misslyckas, men vi kan aldrig vara misslyckade. Vi är för värdefulla för att ens komma i närheten av detta.

Idag kan jag se tillbaka till olika prövningar och känna att jag har distans till dem. Livet går vidare, prövningarna har format mig och slipat mig till en person som har gått igenom erfarenheter som jag inte velat vara utan. Den stund som var som mörkast har gått över. Tiden läker sår, tiden gör att saker blir bättre. En viktig sak som jag har lärt mig är att distansera mig från mina problem. Jag kan lägga dem åt sidan och tänka på att det finns mer i livet än detta. Jag är jag och problemet ska inte ta över mitt liv. Det är något som jag i mina tankar kan konkretisera och lägga ifrån mig. Ett annat sätt att tänka är naturligtvis att känna tacksamhet. Ibland får man tvinga sig till det, men det finns alltid något som man kan känna sig tacksam över. Räkna välsignelserna och inse att dessa är betydligt fler och viktigare än de prövningar man har. Ibland får man också tänka att det kanske inte var meningen att det skulle gå bra. Jag behövde den här prövningen för min personliga utveckling i mitt  liv. Det finns faktiskt en mening med allt som sker.

Idag när jag lever mitt liv och möts av prövningar så har jag lärt mig att distansera mig från problemet. Har jag inte gjort något fel och har jag gjort vad jag har kunnat så måste jag kunna känna sinnesro. Istället för att fokusera på det som tynger mig så kan jag välja att fokusera på det som gör mig lycklig. Vi kan välja att vara lyckliga mitt i de svårigheter, prövningar och den smärta vi går igenom. Minns också de prövningar som du gått igenom tidigare i livet. Du överlevde och gick vidare. När livet känns som svårast så är det som viktigast att känna visionen att allt kommer att bli bättre.

När livet är för hårt för dig för att du ska kunna stå (ut), gå då ner på knä. Det finns en person som förstår alla dina smärtor och som har gett sitt liv för dig.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s