Medlemmar ”mormonkyrkan” har inget emot skolavslutningar i Svenska Kyrkans regi!

Under min uppväxt har jag aldritempletg haft skolavslutning i en kyrka förutom när jag gick i högstadiet och Fryxellska skolan i Västerås, där jag gick, lånade Pingstkyrkans lokaler som låg ett stenkast bort från skolan. Mina barn har heller aldrig haft skolavslutning i en kyrka, förutom min äldsta dotter Paula som under årskurs åtta och nio valde att läsa vid Victoriaskolan (fd. Tyska skolan). De hade sin skolavslutning i Tyska kyrkan, vilket kan tyckas vara en naturligt koppling för en skola med tysk inriktning.

Som ”mormon” har jag inga som helst problem med att mina barn skulle ha sin skolavslutning i en kyrka. I vår kyrka har vi dels inställningen att vi ska respektera andra människors tro, dels inställningen att vi ställer oss positiva till traditioner. Vi firar Lucia, jul, påsk, midsommar – allt oavsett om det finns en religiös botten i traditionen eller inte. Som medlem i Jesu Kristi Kyrka så är inte jag ensam om att tycka att skolavslutning i Svenska Kyrkans regi är helt ok. Jag har under årens lopp stött på flera föräldrar i kyrkan som låtit sina barn gå på Svenska Kyrkans barntimmar t ex. Rent kulturellt så finns det medlemmar i vår kyrka som gärna går på julotta i Svenska Kyrkan. Templet i Stockholm är ritat för att efterlikna den Skandinaviska arkitekturen med vita kyrkor.

Därför känns det naturligtvis lite konstigt när Christer Sturmark som talesperson för Humanisterna nu går ut och hävdar att bl a ”mormoner” inte är intresserade av skolavslutningar i Svenska Kyrkans regi. Det är väl ganska självklart att Humanisterna arbetar för att sekularisera det svenska samhället mer och mer, men det är inte ok när de försöker backa sina åsikter med att hänvisa till andra grupper som faktiskt inte delar deras åsikter och värderingar.

Somliga vill hävda att skolavslutningsdebatten är en medieanka initierad av ”argsinta ateister”. Men när jag talar med lärare runt om i landet tonar det fram en annan bild av ett reellt problem. Det är många som inte vill vara med om prästledda skolavslutningar i skolan. Det kan vara Jehovas vitten, mormoner, muslimer, sekulära humanister eller helt enkelt familjer som har lämnat en frireligiös bakgrund bakom sig och som inte har positiva känslor för skolavslutningar ledda av präster.

Jönköping Live. 150610. Krister Sturmark. Krönika. Alliansen går nu SD:s ärenden.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Medlemmar ”mormonkyrkan” har inget emot skolavslutningar i Svenska Kyrkans regi!

  1. Pia skriver:

    Det är stor skillnad om det sker i skolans regi i kyrkans lokaler eller i kyrkans regi där prästen välkomnar barnen, håller en liten predikan och läser välsignelsen över barnen. Jag har varit med om både och. Skolavslutningen ska vara skolans, tycker jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s