Det är normalt att tvivla

expastors2-650x250

Vi människor går igenom olika perioder i våra liv. Ibland tror vi, andra gånger tvivlar vi, och vi har kanske till och med perioder då vi tappar tron helt och hållet. Det här är en helt normal process, och alla människor får uppleva trons vågrörelser av upp och nedgång.

Kyrkan är den plats där vi gör vårt bästa för att bygga upp vår tro. Med andra ord är det inte i kyrkan som vi ska ventilera och lufta våra tvivel, utan det får vi göra privat eller hålla det för oss själva. Varför är det så, undrar kanske någon? Jo, det är för att vi inte vill sprida tvivel till andra och göra så att de också kanske börjar att tvivla. Med andra ord är det vår kärlek till vår nästa som driver oss, inte att hämnas eller att ge igen. En del som tvivlar vill hämnas och ge igen för gammal ost, och de börjar därför att sprida tvivel överallt där de kan. Detta beteende tycker jag är konstigt och egendomligt.

Jag har då aldrig träffat på en katolik som är arg för att han tappade tron och tvivlade på kyrkan pga att han fått höra talas om allt elakt och hemskt som den katolska kyrkan gjort under många många hundra år förr. Aldrig att en katolik anklagar påven eller någon av hans kardinaler eller ärkebiskopar. Katoliken anklagar snarare sig själv för sin bristande tro och konstaterar att kyrkans historia kanske inte är den bästa. Men att lämna kyrkan pga dess historia, det skulle aldrig katoliker göra.

De får höra talas om präster som har älskarinnor och barn, och allt dyrt underhåll som dessa ska ha. Man räknar med att en tredjedel av alla katolska präster har barn. Som katolik så förfasar man sig över detta och tycker att det är mycket av församlingens budget som går till detta, men man slutar inte upp med att vara katolik för det. Inte ens alla tortyrredskap som katolska präster använt i sin iver för att rädda alla fallna själar får en katolik att lämna kyrkan. De använder inte heller media för att kölhala påven.

Samma sak i andra kristna samfund. Medlemmarna läser om saker som skett i deras kyrkans historia och förfasar sig. Men de lämnar inte kyrkan för det. Visst, det finns medlemmar som lämnar sin kyrka och går till en annan, men det beror inte på alla hemskheter som man upptäckt i kyrkohistorien. Folk lämnar av helt andra skäl faktiskt. Ofta beror det på att de funnit sin blivande make eller maka och byter tillhörighet pga detta. Annars brukar det handla om synen på dopet, om man accepterar spädbarnsdop eller ej, och att man vill ha omvändelsedop istället.

De som byter kyrkotillhörighet gör det normalt tyst och försynt. Man kontaktar inte media, gör intervjuer eller något liknande. Man försöker inte heller ta med sig så många av sina kompisar till det nya stället heller. Sånt här sker bara inte i andra kyrkor, utan man uppför sig ordentligt.

Men i Mormonkyrkan, där gör en del av tvivlarna precis tvärt om. De kan inte uppföra sig alls faktiskt. De anstränger sig för att få med så många av sina kompisar till det nya stället, och de sammankallar media och gör intervjuer mm. Jag blir alldeles chockad över deras beteende. De vet inte hur man ska göra för att bete sig normalt.

Den som tvivlar och beter sig normalt, dvs håller sina tvivel privat, den personen kommer inte att skada Guds verk här på jorden. Men den som luftar sina tvivel offentligt kommer att skada Guds verk, oavsett om han vill det eller ej.

Senaste nytt när det gäller offentligt tvivel, det är nog det som Hans Mattsson håller på med. En del säger att han fortfarande är medlem. Kyrkan i Spanien vet kanske inte vad han håller på med.

http://mobile.nytimes.com/2013/07/21/us/some-mormons-search-the-web-and-find-doubt.html?referrer&_r=1

Hans Mattsson 2Hans Mattsson

Om man jämför med hur det är bland protestanter i USA, så lämnar ca 1800-2000 pastorer sin tjänst varje månad där pga olika skäl. Man vet inte så mycket om vad de numera håller på med, detta eftersom de inte går ut i media och kölhalar samfundens ledare. Det är brist påbra utbildade pastorer där. Bara en av tio som utbildat sig till pastor kommer att pensioneras som sådan. 90 procent av alla pastorsutbildade slutar innan pensionen, och de allra flesta gör det efter ett par år. De allra flesta pastorer i USA skulle sluta upp med att jobba som pastor om de kunde finna ett annat arbete. Det som hindrar dem från att sluta att jobba som pastor är oftast att de måste försörja sin familj, fru och barn.

Ex-Pastors

Why Do So Many Pastors Leave the Ministry? The Facts Will Shock You

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, kyrkor och religioner, Livet som mormon, Samfund, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s