Den svarta ringen – Nya sextrenden – Inget sex alls

Asexuell

Det nya, så nytt att många inte vet om det ännu, det är att inte ha sex alls. Man visar det genom att bära en svart ring på högra handens långfinger. Man har ringen under den tid som man inte är öppen för sex, så en del har en sådan ring på sig kortare tid, medan andra har det under en lång tid.

Den svarta ringen är till för dem som saknar lust till relationer under en kortare eller längre tid, dvs är asexuell och är inte öppen för förslag. Det handlar inte om ett självvalt celibat, dvs man har en stark sexuell lust men avstår från att ha det.

En vanlig hereroman som har en vanlig ring på fingret visar genom ringen att han inte vill ha sex med andra kvinnor. Den som har en svart ring visar att han inte vill ha sex med vare sig män eller kvinnor.

Precis som HBTQ-are kämpar för sin rätt i samhället för att få ha samkönade äktenskap genom regnbågsflaggan, så kämpar de som inte vill ha sex alls för sin rätt i samhället nu. En del HBTQ-are känner sig lite provocerade av detta.

En del som inte har sex alls känner sig diskriminerade av samhället, genom att de hela tiden måste förklara sig, så vill även denna grupp nu synas så att de ska slippa känna sig utanför. Det är brist på kunskap i samhället.

Från början så var regnbågsflaggan till för de homosexuella, men sen så tillkom allt fler grupper. Ska de asexuella kunna tillhöra denna grupp? Det verkar så, så numera så ska man kanske kalla gruppen för HBTQA.

Svarta ringen

Vad ska man som mormon tänka kring detta? Som singel så lever man pga kyskhetslagen ett asexuellt liv. Det finns ingenting av sexliv alls, och man kan inte heller gå och tråna sexuellt efter andra, för då lever man inte enligt kyskhetslagen. Som mormon har man inte valt bort det sexuella livet, för det finns inget att välja.

Så jag börjar fundera på om den svarta ringen vore en bra och kul grej. Det kan kanske bli riktigt inne att vara mormon, att vara en HBTQA-are. En del får nog dåndimpen då de tänker på detta, det kan jag förstå. Men tänk på fördelarna som kommer med detta.

Istället för att hela tiden behöva förklara singelmormonernas totala frånvaro av sexuella relationer, ja då har man ”den lilla svarta ringen”. Och vips så tillhör man en innegrupp och så får man uppleva en stor förståelse från samhället.

För nog vore det väl skönt att få komma in ifrån kylan, in i värmen och få lov att bli accepterad och slippa all denna diskriminering som man kan känna pga att man inte har ett sexliv alls och inte heller känner den där sexuella lusten inom sig hela tiden.

Jag tror att en del människor i samhället har fått för sig att singelmormoner går omkring med undertryckt sexualitet som hela tiden vill komma ut. Fast då lever man inte enligt kyskhetslagen. Men som singelmormon kan man känna att det är skönt att få vara i ett sammanhang där man slipper känna sig avvikande, för samhället är så sexualiserat överallt hela tiden. Det är väldigt påträngande. Det är skönt att få lov att känna sig normal i det sammanhanget.

Celibat innebär att man inte har sex. Att vara asexuell innebär att man inte känner sexuell attraktion, men att leva efter kyskhetslagen innebär så mycket mer än att avhålla sig från sexuella handlingar. Det innebär att man inte heller ska känna någon lust efter en annan person, oavsett om den personen är singel eller ej. Lust kommer då man har en för intim relation, det skapas/väcks då.

Det är därför som man som mormon har rekommendationer angående kläder, hur man träffas osv. Den asexuelle kan känna attraktion, men känner att den inte behöver agera ut denna attraktion som inte är sexuell. Man vill istället hellre lära känna personen man är intresserad av. Asexuella personer har sex under för dem rätt omständigheter.

Det är skillnad på celibat, asexuell och avhållsam, olika koncept, men de överlappar varandra. För en asexuell person är sex inte så där jätteintressant, utan man är mera intresserad av att lära känna en person och ha en nära innerlig relation. En asexuell person kan ha sex om den vill, men då handlar det om att sexet är underordnat den innerliga närheten.

Den som är asexuell kan känna av diskriminering från alla håll då människor inte förstår situationen. Det finns också en risk att den asexuella får uppleva en ”hjälpsam” korrigerande våldtäkt, våld eller trakasserier av människor som upplever att det är stötande då de träffar på människor som lever ett asexuellt liv.

Inom RFSL finns det ett nätverk för gruppen som har den lilla svarta ringen.

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/article59780.ab

http://en.wikipedia.org/wiki/Asexuality

http://www.asexuality.org/home/general.html

http://www.asexualityarchive.com/asexuality-and-celibacy-whats-the-difference/

http://www.huffingtonpost.com/2013/06/20/asexual-discrimination_n_3380551.html

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s