Sjuttio ord för ensamhet

Lonely Girl

I Sverige så är det väldigt många människor som känner sig ensamma och utanför. Jag ser människor vandra genom livet alldeles ensamma, och jag funderar på varför de inte försöker att skaffa sig några vänner. Men det är inte alltid så lätt att få vänner i Sverige, för väldigt många skaffar sig dem redan i barn- och ungdomsåren i skolan.

Fast i Sverige så flyttar vi på oss en hel del pga att vi får ett jobb på en ny ort. Då står vi där alldeles ensamma och utan det där trygga sociala nätverket som vi alla behöver. För nätverket som vi tidigare byggt upp hjälper inte så mycket då vi behöver vänner på det ställe som vi lever och bor.

Nu i juletiden så tänker jag alldeles speciellt på alla dessa ensamma människor som finns i Sverige. Ska de behöva övervintra ensamma i sin lägenhet eller hus? Ska de gå i ide? Vem ska värma deras hjärtan och göra dem glada nu? I december så umgås man alldeles speciellt mycket med de närmaste vännerna och med familjen, och det är då som de ensamma känner sig ännu mera ensamma.

Hillevi Wahl, kolumnist på tidningen Metro skriver:

Den sociala ensamheten är någonting annat. Den som min mamma led av, efter många års missbruk. Och som jag också kände en sådan skam och sorg över i min ungdom. Jag saknade familj, vänner och sociala kontakter. När jag hade min trettioårsfest bjöd jag runt sextio personer – och ingen kom. Så här i efterhand kan jag förstå varför, jag var dålig på att få människor att känna sig speciella. Och i mig själv fanns sedan tidigt en känsla av att om jag försvann från jordens yta så skulle ingen sakna mig. Kanske hade jag behövt någon som visade mig en väg ut ur ensamheten. Professor John Cacioppo har lanserat metod som heter EASE – ease your way to social connection. E står för Extend yourself. Han menar att om vi vill bryta isoleringen måste vi sträcka ut en hand, börja småprata med den som vi vill lära känna. A står för Action Plan – vi måste söka oss till sammanhang där kontakt uppstår, en förening, en kör, en församling. S står för Selection – välj hellre några få djupa kontakter framför många ytliga. Och kanske det viktigaste och svåraste av allt: E – Expect the best. Vi måste våga tro på att andra vill oss väl.

http://www.metro.se/kolumner/ensamhet-ar-var-tids-folksjukdom/EVHnlb!mInvPrezmNc/

Det kan vara svårt att sträcka ut en hand då man känner sig ensam, men det är just då som det behövs extra mycket. Det räcker inte med det sällskap som tvn ger. Vi behöver leta upp en förening, en kör eller en församling snarast möjligt. Och jag vet att i Mormonkyrkan så finns det många som gärna sträcker ut en hand och söker nya vänner. Varför inte våga söka upp kyrkan och gå på julfesten eller ett möte på söndag? Det är som man säger: ”Friskt vågat, hälften vunnet.”

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Högtider och evenemang. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sjuttio ord för ensamhet

  1. mormonlady skriver:

    Ja verkligen. Gunnel tipsade mig om henne.

    Gilla

  2. Bahra skriver:

    Hillevi Wahl skriver så bra. Hon är helt klart min favoritkolumnist.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s