Ingen sann skotte

primates-05-nothing

Ingen sann skotte är ett felslut myntat av Antony Flew i boken Thinking About Thinking (1975) där följande konversation äger rum (här i en vanligt förekommande omskriven version om ett mindre kontroversiellt ämne):

”Ingen skotte har socker på gröten.”
”Men min vän Angus gillar socker på sin gröt.”
”Ah, jovisst, men ingen sann skotte har socker på gröten.”

Argumentet är ett felslut, eftersom egenskapen att ha socker på gröten inte ligger i logisk motsättning till den vedertagna definitionen av en skotte. Felslutet gäller också då man anpassar argumentet ad hoc för att invändningen ska fungera.

Det är inte alltid som en invändning av typen ”han är ingen x eftersom han gör a” är ett felslut. Det är till exempel inte fel att säga att en vegetarian inte äter kött, eftersom det ingår i definitionen av vegetarian att inte äta kött. Det föreligger alltså en logisk motsättning mellan egenskapen att äta kött samt att vara vegetarian.

Antony Flew var på den tiden ateistisk filosof (deist mot slutet av sitt liv[1]) och menade att kristna gör denna typ av ad hoc-felslut när man avfärdar illgärningar som utförts i kristendomens namn med att de som utförde dem inte var äkta pånyttfödda kristna utan enbart kristna till namnet. Vissa menar att samma felslut görs inom politiken när man skyller ideologiers misslyckanden på att ledare inte varit ”sanna” kommunister, liberaler, etc.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ingen_sann_skotte

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Mormoner är kristna, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s