Salesman – En dokumentär om fyra bibelförsäljare

Salesman_mayslesDet var länge sedan jag såg dokumentären Salesman. Den handlar om fyra bibelförsäljare i Amerika. Den spelades in i januari 1967 (kanske också sent december 1966) och har copyrightdatum 1968.

För katoliker och protestanter så är denna film något av ett måste att se, en klassiker som alltid är aktuell och tidlös. Man får följa de fyra försäljarna när de reser omkring och går från dörr till dörr och försöker att kränga dyra biblar till ofta mycket fattiga människor på avbetalning.

Här får man se försäljarna använda alla knep som finns, och de tar till alla säljknep för att sälja till dem som egentligen inte alls har råd. De säljer till och med till människor som redan har en massa biblar, och protesterna som kommer tystas med välkända knep och massor med smicker och lite flirtande.

Allt går att sälja med avbetalning, även dyra biblar som ingen behöver. Det är en stor vacker bibel med många bilder och är jättedyr. Man får höra försäljningsjargongen mellan försäljarna, och de är mycket slipade och medvetna om vad de gör då de manipulerar den blivande kunden.

De blivande kunderna hittar de bland annat i kyrkan då de går på gudstjänster och tar upp namn som de sedan söker upp de närmaste dagarna. Den kontakt som de får med någon en söndag har redan kallnat på en onsdag, så de första dagarna i veckan är hektiska för dem.

Naturligtvis så vaknar kunden upp dagen efter och inser att de inte alls har råd med den dyra bibeln, och när försäljaren kommer för att leverera bibeln så vill de inte ha den. Det är då som de inser att de tvingas betala på grund av kontraktet som de skrev med försäljaren.

Dokumentären följer speciellt den kamp som försäljaren Paul Brennan har, en medelålders irlänsk-amerikan från Jamaica Plain, Boston, som kämpar för att försöka att behålla den säljvolym som han har.

Bibelförsäljare som dessa har funnits bland katoliker och protestanter väldigt länge. I Sverige så kallades de för kolportörer, och de sålde förutom biblar även annan religiös litteratur.

Så när mormonmissionärer knackar dörr och bland det första de gör är att ta upp Mormons bok, så kan även ett barn förstå att folk drar en direkt parallell till dessa bibelförsäljare och kolportörer.

Folk uppfattar det i allmänhet som att mormonmissionärer vill sälja något de också, Mormons bok, även om den är gratis. För alla vet att saker som är gratis ändå trots allt kostar något, frågan är bara vad? Så det är inte för inte som mormonmissionärer uppfattas som religiösa försäljare.

Titta bara på de fyra bibelförsäljarna i dokumentären. De ser ut som mormonmissionärer allihopa, och det enda som fattas är bara namnbrickan på bröstet. Det är kostym, vit skjorta, slips, kortklippta, pratglada, säkra i sitt budskap och med kunden i fokus hela tiden.

Så för läsare som råkar vara mormoner – det är så här som icke mormoner uppfattar missionärerna.

http://en.wikipedia.org/wiki/Salesman_%28film%29

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Filmer, Personporträtt, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s