Kommunfullmäktige chockades av rasistskämt

fyrafruarochenman-361x512

Vad är rasism? Är det rasistiskt det som Per-Olof Henningson (SD) gjorde i Västervik? Är det någon som tror att ett skämt om mormoner och månggifte skulle ha uppfattats som rasistiskt? Det undrar jag. För det skämtas väldigt mycket om mormoner och polygami, och man mobbar och trakasserar dem. Så har det åtminstone varit tidigare. Men det kan kanske bli en ändring nu?

Sverigedemokraten Per-Olof Henningson drog opåkallat ett rasistiskt skämt inför Västerviks kommunfullmäktige på måndagen. Flera i församlingen chockades och SD:s gruppledare ber om ursäkt för för partikamratens agerande.

– Jag kunde inte tro att det var sant och aldrig varit med om något liknande. Det bekräftar bilden av det samtalsklimat som man oroar sig för finns i Sverigedemokraterna. Det är allvarligt. Jag har aldrig förr upplevt ett så plumpt och grovt övergrepp. Det får gå livligt till, men person religion och etnicitet får aldrig angripas, säger Sverker Thorén (FP).

http://www.dn.se/nyheter/sverige/rasistskamt-chockade-kommunfullmaktige/

Sverker Thorén från Folkpartiet var en av dem som reagerade först och starkast.

– Ingen trodde att de hörde det de hörde. Jag kan inte ta orden i min mun. Det får folk gå in på vår hemsida och lyssna på så får man se hur en Sverigedemokrat uttryckt sig mot en medmänniska i fullmäktige. Jag har aldrig varit med om något liknande.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6027283#

Men fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Dan Nilsson, såg så allvarligt på saken att han ville diskutera vad som hänt med alla partiers gruppledare efter mötet:

– Jag är häpen och i chock. Att kunna göra ett sådant uttalande med den typen av kränkningar det är helt oacceptabelt på ett fullmäktigesammanträde, ja i samhället i stort också, säger han.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6028142

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s