Jakten på bibelns ursprung

Jeff Rose

Del 1 av 2. Arkeologen och historikern Dr Jeff Rose ser på de ”bibeljägare” som sökte bibelns historiska ursprung och korrekthet vid förra sekelskiftet. Bibelns texter ifrågasattes av bibellärda och arkeologer som sökte dess historiska ursprung i Egypten. Bibelns historiska trovärdighet stod på spel och de djärva ”bibeljägarna” riskerade sina liv för sina upptäckter, upptäckter som hotade att skaka kristendomens grundvalar.

Del 2 av 2. Kring sekelskiftet 1900 letade en engagerad skara efter bibelns äldsta manuskript som fanns undangömda i Egypten. Det gjordes en del upptäckter, såsom märkliga zodiaker, hymner till den egyptiska solguden och kätterska kristna texter. Dessa historiska texter hotade kristendomes mest bokstavstrogna bibelläsare.

Man kan se programmen på SVT Play under en kortare tid bara, men för den som vill se den senare så finns den utan svensk undertext på YouTube.

http://www.svt.se/jakten-pa-bibelns-ursprung/

Dr. Jeff Rose is an archaeologist and anthropologist specializing in the prehistory, palaeoenvironments, genetics, and religious traditions of the Middle East.
Jeff holds a BA in Classics, MAs in both Archaeology and Anthropology, and a PhD in Anthropology and over the past 25 years, he has conducted archaeological fieldwork across North America, Europe, and the Middle East.

Since 2002, he has directed an ongoing research project in Dhofar, southern Oman and in recognition of his discoveries, he was inducted as a National Geographic Emerging Explorer in 2012.

http://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/7LYswsGl2MJ1gRDx5MMTln/jeff-rose

BBC. Bible Hunters 1 of 2. The Search for Bible Truth
Revealing the remarkable stories of the dedicated men and women who travelled across Egypt in the 19th and early 20th century to uncover the earliest Christian texts. Their discoveries would shed controversial new light on the Christian origins and the story of the Bible.

BBC. Bible Hunters 1 of 2. The Search for Lost Gospels
Revealing the remarkable stories of the dedicated men and women who travelled across Egypt in the 19th and early 20th century to uncover the earliest Christian texts. Discoveries included strange zodiacs, hymns to Egypt’s solar god, and heretical Christian texts. The finds threatened to shake the foundations of Christianity.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Avfallet, Forskning och vetenskap, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s