Internet är full av fällor

rat, mousetrap and cheese

Om man jämför solen med ett mynt skulle nog alla förstå att solen är så oändligt mycket mer värdefull för vår existens än myntet. Men om man för myntet framför ögat skymmer det solen (Sokrates).

En svensk ledare berättade i ett tal om en seminarielärare han hade haft i USA. På lektionen hade läraren ställt fram en råttfälla. Han frågade om någon var beredd att försöka ta ostbiten utan att fällan slog igen. Lärdomen var så klart att fällan ofelbart slår igen och sedan sitter man obönhörligen fast. Slutsatsen var självklar: Gå in inte in i fällan. (Fritt återgivet ur mitt minne).

Internet är full av fällor. Jag har under ett par år sett hur medlemmar på bara några veckor har öst ur internets usla källor. Resultatet är inte bara förlorad tro utan följden har blivit förmörkade sinnen. Det går skrämmande fort. På bara några veckor tror de sig ha fått ”sanningen” om lds. Processen är brutalt effektiv och utomordentligt sorglig på alla sätt.

För mig som ägnat 15 år av omfattande studier i de aktuella frågorna, minst 20.000 sidor enbart i form av böcker, bjuder dessa hemsidor inga problem. Men jag ser skadorna hos de som oförberett kastas in i dem utan träning och skolning.

Han berättade vidare om sin far som jag personligen uppskattade mycket. Hans far berättade om de vägstolpar som står längs vägarna. På sommaren gör de ingen större nytta, men när höstregnen och vintersnön kommer är de ovärderliga som vägvisare. Det kommer sådana tider nu. Frågan om vi förmår se vägstolparna.

Professor Davis Bitton (lds) sa en gång: Om du har en svår fråga, misströsta inte utan var trygg i att någon före dig stått på samma plats och kunnat gå vidare i tro.

Vid dagens slut, när allt kommer kring, så är myntet som skymmer solen inget annat än resultatet av ett personligt val/beslut. Frågan är vad vi väljer.


Gästkrönikör: Observatören

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Internet är full av fällor

 1. mormonlady skriver:

  Hur kan du få inlägget till ””Lita på oss,men svar får du vänta på”
  Är det kontentan av artikeln?” Det begriper jag inte alls, för så uppfattar jag inte alls att det står. Och vad för slags parallell gör du då du drar in gift i ditt resonemang. Det låter som att du insinuerar att ledarna i kyrkan förgiftar den. Är det vad du påstår?

  Gilla

  • janne skriver:

   ”För mig som ägnat 15 år av omfattande studier i de aktuella frågorna, minst 20.000 sidor enbart i form av böcker, bjuder dessa hemsidor inga problem. Men jag ser skadorna hos de som oförberett kastas in i dem utan träning och skolning.”
   Det är att säga lita på mig jag kan.
   ”Gift ” i detta sammanhang är alla osanningar som sprids om kyrkan.Där är den Helige Anden ett alldeles fantastiskt botemedel.

   Gilla

 2. janne skriver:

  ”Lita på oss,men svar får du vänta på”
  Är det kontentan av artikeln?
  Hur hjälper det den som är hungrig?
  Det bästa botemedlet mot gift är den Helige Anden.
  Men även svar kan vara en del av läkeprocessen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s