Döm inte

Living water

En av mina favoritberättelser ur skrifterna är berättelsen om Kristus och kvinnan som hade tagits på bar gärning i äktenskapsbrott. Den säger så mycket om hur vi bör se på vår nästa.

Männen som kommer med kvinnan frågar Kristus vad som bör göras med kvinnan i ett försök att få honom att motsäga lagen, men han vänder det istället till en fråga som får dem att se inåt. Han säger: ”Den som är utan synd må kasta första stenen på henne”. En efter en går männen därifrån utan att skada kvinnan. Till slut är det bara hon och Kristus kvar, och han frågar henne: ”Kvinna, var är de? Har ingen dömt dig?” Hon svarar: ”Nej Herre, ingen”. Då säger Kristus: ”Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer!”

Jag tror att Kristus visste mer om kvinnans situation än vad hennes anklagare gjorde. (Förutom den uppenbara orättvisan att man hade tagit henne, men inte mannen hon begick äktenskapsbrott med. Enligt Moselagen skulle båda stenas.) Och jag tror att Kristus vet mer än vi i alla situationer.

I Matteus 7:1-3 säger Kristus: ”Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda, och med det mått ni mäter med, skall det mätas upp åt er”.

Betyder det här att vi inte kan bedöma om en handling är god eller ond? Nej, det tror jag inte. Men det betyder att vi inte kan bedöma om en människa är god eller ond enbart baserat på vad vi vet och kan se.

Häromdagen pratade jag med en rysk kille som bor i Sverige. Jag nämnde vad jag hade läst i tidningen om den ryske presidenten Vladimir Putin, och då påpekade han att svenska massmedia levererar en vriden syn på Putin. Ryssarna själva ser annorlunda på honom.

Det där fick det att klicka till. Jag har tidigare sett att kyrkan porträtteras på ett vridet och icke-objektivt sätt i massmedia, speciellt i kvällstidningarna. För mig är det uppenbart att journalisterna väljer vilka de tycker om och vilka de inte tycker om, och så presenterar de nyheter på ett sådant sätt att vi ska se världen genom deras ögon. Om människor läser konstigheter om kyrkan och tror på det de läser, har de dömt oss på bristfälligt underlag. Men hur ofta gör vi inte samma sak? Det är bara Herren som vet allt och därför kan döma rättvist. Vi andra kan bedöma en handling, men vi har inte tillräckligt underlag för att döma personen som utför den. Vi kan till och med ha ett felaktigt underlag, som vridits till genom våra egna missuppfattningar eller felaktig information.

När man har felaktig information vet man inte om att informationen är felaktig förrän man får korrekt information.  ”Jag kan ha fel” är därför alltid sant, och är anledingen till att vi inte ska döma.


Gästlrönikör: Miriam

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Döm inte

 1. mormonlady skriver:

  När det gäller Putin så handlar egentligen allt i Ukraina om Rurikdynastin som startade i Kiev. Rurik av Svealand, Prins av Novgorod, var en viking.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rurik

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rurik_dynasty

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kievan_Rus%27

  Gilla

 2. janne skriver:

  Låt oss vänta med att döma Putin tills han går in och tar Krimm.Eller de Baltiska staterna eller…
  Låt oss döma Hitler innan han tar Polen eller….
  När ska vi lära oss?
  En gång KGB alltid KGB.
  Sänk inte garden.Höj den.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s