LDS kvinnor med barn nu berättigade till heltidsarbete på Seminariet och Institutet

1440564

LDS mammor med barn hemma är nu berättigade till att arbeta på heltid som lärare i kyrkans seminarie- och institutprogram.

Policyförändringen presenterades för personalen på fredag, säger Chad Webb, administratören av LDS religionsavdelning, Seminariet och Institutet. Det snabbt genererade sorl och spänning bland kvinnor i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

”Vi har tidigare inte haft kvinnor anställda som har små barn hemma, med tanke på deras viktiga roll som mödrar,” sade Webb. ”Medan vi fortsätter att erkänna det bidrag som de gör i sina hem, inser vi också att ibland är deras personliga förhållanden sådana att familjesituation kräver att de arbetar.”

Kyrkan sysselsätter mer än 2000 heltids seminarie- och institutlärare runt om i världen.

Heltidsarbetande avlönade seminarielärare som arbetar i områden med stor LDS befolkning som i Utah och Idaho, där kyrkan erbjuder seminarieklasser i byggnader intill offentliga högstadier på frigjord skoltid. Fler än 400.000 mormonn ungdomar deltar i seminarieklasser runt om i världen, även om de flesta undervisas utanför skoltid med 44.000 frivilliga lärare som tjänstgör i kallelser i kyrkan eller som missionärer.

Institutprogrammet tar hand om nästan 400.000 ungdomar i collegeåldern på Institut i närheten av mer än 500 högskolor och universitet runt om i världen.

Den första kvinna att fungera som en direktör för ett distrikt i Religionsinstitutet uttryckte spänning om policyförändringen.

”Det har varit en oro för att om jag någonsin fick barn så skulle jag behöva lämna Seminariet och Institutet”, säger Barbara Morgan, som övervakar LDS Institutet i Greater Boston Area, även på Harvard och MIT. ”Detta beslut är stort. Jag älskar det. Jag tycker det är rätt tid. Jag skulle ha blivit förvånad om det inte hade förändrats snart.”

”Jag är ärligt talat väldigt exalterad”, tillade hon, ”Nr 1 för min framtid och för andra kvinnor, och Nr 2, jag är verkligen glad för studenterna, både manliga och kvinnliga studenter, som har möjligheten att ha kvinnor med barn som är erfarna i att upprätta familjer som lärare i klassrummet. ”

Webb sade justeringen har blivit noga övervägd i åratal nu och diskuterades med kyrkoledare med högre rang med ansvar för kyrkans undervisning.

Han bad också om råd från de kvinnor som leder kyrkans biorganisationer.

”Vi sökte specifikt deras råd och fann att de var eniga i sina känslor om att detta var rätt sak att göra”, sade han. ”Men i slutändan var det ett anställningsbeslut som fattas av administrationen på Seminariet och Institutet.”

Beslutet kommer vid en tidpunkt när andra förändringar för kvinnor har hänt i kyrkan. Under de senaste 25 månaderna, har kyrkan bland annat sänkte den ålder då kvinnor kan tjäna heltidsmission, skapat nya ledarskapsbefattningar för missionärer, gjort det möjligt för kvinnor att be på generalkonferenser och gjorde kvonnornas allmänna möte till en del av generalkonferenser.

Morgan har känt Webb och andra medlemmar i administrationen av Seminariet och Institutet i 15 år. Hon bekräftade att de har talat om och övervägt policyn under åtminstone denna tid.

Morgan vet kvinnor med barn som beslutat att inte gå in lärarutbildningen eftersom de visste att de inte kunde bli anställda. Hon vet kvinnor som gifte sig med män som hade barn från ett tidigare förhållande och var tvungen att lämna Seminariet och Institutet.

Hon har också känt lärare som gift sig, som även hon så småningom hoppas att göra, och sedan fått barn och varit tvungna att lämna Seminariet och Institutet.

”Jag minns att jag tänkte när jag kom in i programmet från början, att detta kanske inte är rätt yrke för mig för om min man dör och jag har barn och jag behöver ett jobb, ska jag vara tränad att göra detta men inte vara berättigad till ett jobb. ”

Detta är en av anledningarna till att Morgan, som förvärvade en kandidat-och magisterexamen vid BYU, avslutade med en Ph.D. vid Utah State University när hon undervisade i kyrkohistoria på BYU efter att ha undervisat på Seminariet i sex år.

Webb sade att allt detta var överväganden som spelade en roll i beslutet.

”Dessa beslut är viktiga, så därför har vi tänkt på det hela en hel del. Jag är glad att den tiden är inne. Vi erkänner och värdesätter den viktiga rollen som mödrar och familjer. Vi inser också att många kvinnor är fantastiska lärare och förebilder för våra studenter. Vi litar på att våra lärare kommer att fatta rätt beslut för sin egen och familjens situation.”…

…Webb sade att administratörer tog bort policyn som gjorde skilda medlemmar olämpliga för en anställning som heltidsanställda lärare. Nu kan de som gift om sig efter en skilsmässa komma ifråga för en anställning.

###

För den som är intresserad så kan man läsa hela artikeln här

http://www.deseretnews.com/article/865615543/LDS-women-with-children-now-eligible-for-full-time-seminary-institute-jobs.html?pg=all

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Kvinna/feminism, Kyrkan utvecklas, Samhällsfrågor, Utbildning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till LDS kvinnor med barn nu berättigade till heltidsarbete på Seminariet och Institutet

 1. janne skriver:

  ”Prova de reglerna på den svenska arbetsmarknaden om ni vågar:)”
  En jämförelse mellan olika länder och hur olika det kan vara.
  När det gäller återställelsen av evangeliet så blir det lite larvigt om vi ska diskutera vem som tror på Joseph Smiths undervisning mest,Du eller jag.Så där passar jag.

  Gilla

  • mormonlady skriver:

   Mmm.. det är bara det att dina kommentarer uppfattas negativt ofta. Det är nog därför som man funderar på hur det är egentligen. Fast du kanske inte menar att kommentarerna ska vara kritiska och negativa.. jag vet inte..

   Gilla

 2. janne skriver:

  Prova de reglerna på den svenska arbetsmarknaden om ni vågar:)

  Gilla

  • mormonlady skriver:

   I Sverige så har vi ännu sämre villkor för lärare än i USA. Väldigt många är visstidsanställda och vet inte alls vad som väntar när terminen är slut. Du drar alltid så konstiga paralleller tycker jag, och de är alltid kritiska till kyrkan och dess ledare.

   Ärligt talat.. om du nu är så kritisk till Mormonkyrkan, varför gör du oss andra inte den tjänsten att du går ur och slutar upp att vara medlem? Du stödjer ju inte ledarna längre och det verkar du inte ha gjort på många år. Byt till något annat ställe om det gör dig lyckligare. För som det är nu så verkar det ju inte fungera. Så.. jag vet inte.. men du behöver nog ta dig en rejäl funderare på om du ska vara kvar som medlem faktiskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s