Respekt

Dallin H. OaksAtt vara mormon i Sverige idag är att stå för saker som kan vara rakt motsatta mot det som är politiskt korrekt. Det är till exempel närmast helgerån att påstå att kvinnor och män inte bara är olika, utan också har olika roller.

Ett problem vi har i debattklimatet i Sverige idag är brist på respekt för människor med en annan synpunkt. Svensken i gemen anser sig vara fördomsfri och tolerant, men kan vara hur hätsk som helst gentemot någon som uttrycker en politiskt inkorrekt åsikt – utan att inse att han/hon (hen, för att vara politiskt korrekt!) då är just intolerant och fördomsfull.

Vi som ibland blir måltavla för denna intolerans borde förstå hur det känns att bli påhoppad och mer eller mindre kallad en DÅLIG MÄNNISKA för att vi uttrycker en annan åsikt. Men hur är det när vi är i majoritet?

Mitt första besök i kyrkan gav mig insyn i hur viktigt det är att lyssna. Jag kom till kyrkan när söndagsskolan redan var igång och satte mig utanför klassrummet. Lektionen handlade om att lyssna och visa respekt för andra människor även om vi har en motsatt åsikt. Vilket underbart första intryck av evangeliets lärdomar!

Under Generalkonferensen i oktober i år talade äldste Dallin H. Oaks, en av våra apostlar, om hur viktigt det är att föra debatt på ett civiliserat och respektfullt sätt. Den finns i novembernumret av kyrkans tidskrift Liahona, på sidan 25:

https://www.lds.org/bc/content/shared/content/swedish/pdf/language-materials/10991_swe.pdf?lang=swe

Äldste Oaks var jurist och satt i Utahs högsta domstol innan han blev rektor för kyrkans universitet BYU (Brigham Young University) och sedan apostel. Hans yrkeserfarenhet har säkerligen visat honom vikten av att kunna föra ett resonemang med någon som har en motsatt ståndpunkt utan att gå till personangrepp.

På svenska brukar man ibland säga att man ska ”skilja på sak och person”. Tyvärr saknas den principen ibland i den offentliga debatten, men också i vårt personliga tänkande. Klarar jag alltid att se och diskutera sakfrågan utan att se negativt på min motpart som person?

Jag läste en gång en berättelse i kyrkans tidning Liahona som belyser vikten av att se till det goda i människor och inte döma ut dem på grund av egenskaper vi inte är så förtjusta i. Det var en kvinna som berättade om när hon hade haft picknick med sina små barn vid stranden av en flod. I närheten satt en uppenbart alkoholiserad man, och hon tyckte det var lite obehagligt att han var där.

Barnen sprang omkring, och plötsligt hade hennes lille son fallit i floden. Då kastade sig den alkoholiserade mannen i vattnet utan att tveka och räddade honom. Vad hon skämdes för sina negativa tankar om mannen! Hon beslöt där och då att inte ha förutfattade meningar om människor, utan se på alla med respekt.

Det är förstås lättare sagt än gjort, och lättare att göra när människor gör något fantastiskt, som att rädda ett barns liv. Det är svårare att göra när vi hamnar i en diskussion där vi har diametralt motsatta åsikter och den andra parten går till personangrepp. Kan vi hålla vårt tonfall och våra ord lugna och respektfulla i den situationen har vi verkligen kommit långt.

Kan vi hålla våra tankar och känslor respektfulla har vi kommit ännu längre.


Gästkrönikör: Miriam

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Respekt

  1. Bahra skriver:

    Mycket bra skrivet. Tack Miriam.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s