Hur resonerar man som mormonsk politiker?

polHur resonerar man som mormonska politiker? Ibland när jag hör resonemang av politiker som är medlemmar i kyrkan, både i Sverige och utomlands, så slår mig tanken på hur olika man kan vara. Det finns liberala mormoner, konservativa mormoner. Om kyrkan har en viss inställning i en fråga, kan man förvänta sig att den inställningen avspeglas hos den aktuella politikern? Nej, så är det inte. Som exempel kan nämnas att kyrkan officiellt stödjer den för illegala flyktingar generösa Utah Compact. Mitt Romneys inställningar till illegal invandring gör att man börjar undra om han ens har hört talas om Utah compact. Naturligtvis har han det, men han väljer att följa partilinjen.

En annan fråga berör om man som mormonsk politiker ska låta ens egna etiska ställningstagande spegla av sig på det politiska beslutsfattandet. Om jag t ex har en restriktiv inställning till abort, ska jag då stödja detta politiskt? Olika politiker resonerar olika och resonerar dessutom på olika sätt under olika faser av livet. Harry Reid blev ju nyligen kritiserad för att vara en demokratisk politiker. Han företräder ett parti som är för samkönade äktenskap och abort. Mitt Romney har från början ställt sig positiv till kvinnans fria vilja att utföra abort, men har under de senaste åren gjort en kovändning. Hur kan det bli så?

Det finns två saker man får ta ställning till som medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Det första är naturligtvis att man försöker sprida evangeliet, det goda budskapet, och försöker leva så som Jesus har levt. Man strävar efter en värld där familjen står i centrum, där alla människors lika värde ska betonas och där allt liv är Guds skapelse och måste skyddas. Det är ena sidan av myntet.  Den andra sidan är specifik för just vår kyrka. Det är doktrinen om människans fria vilja. Vi tror att Gud begärde en frälsningsplan i en förexistens, innan vi alltså var födda ner till denna jord. Två personer erbjöd sina tjänster. Först var det Lucifer som ville tvinga människan till frälsning för att sedan ta äran för vad han hade gjort. Sen kom Jehova – eller Jesus Kristus – och erbjöd sig att ge sitt liv för mänskligheten för att försona för människans synder och låta människan själv få möjlighet att välja mellan gott och ont. Äran för detta skulle tillskrivas Vår Himmelske Fader.  Ja, som ni alla förstår så vann Jesus frälsningsplan och Lucifer blev utkastad från himlen såsom en olydig ängel. Den här doktrinen gör att medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga också värnar om valfrihet. Vi måste ge människor rätten att själv välja sitt liv och få ta vad vi skulle betrakta som destruktiva beslut.

De här synsätten aukualiserades för mig för en tid sedan då en aktiv politiker i Sverige, tillika medlem i kyrkan, ställde följande fråga på ett diskussionsforum. Ha doktrinen om vikten av människans fria vilja i bakhuvudet så hänger ni med i resonemanget:

Jag funderar mycket på vad som bör göras eftersom jag blivit ersättare i kommunens folkhälsoråd. I våras fick ”vi” (jag var ju inte med då) en skrivelse från Astma- och allergiförbundet, där de pläderade för att kommunen skulle införa tobaksfri arbetstid, med hänvisning bland annat till allergier och astma som särskilt känsliga barn kan reagera på rökare och snusare som andas ut sin tobaksluft.

När vi fick den i socialnämnden(där jag då var ersättare) ställde jag mig negativ till detta eftersom det skulle få långtgående konsekvenser, det är nämligen inte bara barnen som påverkas av det s k skyddet en sådan policy skulle medföra. Det skulle enligt förslaget gälla alla inom kommunens arbetsplatser, vilket jag såg som en orimlig inskränkning i människors frihet att förstöra sin kropp.

Vad säger ni andra? Är det rimligt att som kommun kräva att ens anställda avstår från tobak under arbetstid?

Visst kan det verka oväntat att en mormonsk politiker i Sverige inte stödjer förslag som går ut på att Sveriges befolkning i högre grad håller på det som vi i kyrkan kallar för Visdomsordet, dvs kyrkans hälsolag som bl a föreskriver att vi som medlemmar inte får använda tobak. Själv brukar jag försöka tänka på hur jag förmodligen hade agerat om jag inte hade varit medlem i kyrkan. Jag kan, som allergiker, inte se hur en begränsad rumslig möjlighet för rökning, skulle inskränka på människans fria vilja. För mig är det självklart att vi måste ha ett samhälle som tar hänsyn till sina medmänniskor, och att röka på allmän plats är inte att ta hänsyn. Dessutom dör ca 500 personer i Sverige varje år till följd av sk. passiv rökning. Denne medlem har i varje fall drivit fråga om den fria viljan till sin spets.

Nedan ett par youtubeklipp där Mitt Romney först förespråkar rätten till fri abort för att sedan ändra sig i frågan. Förmodligen har han pendlat från doktrinen att människan har en fri vilja till den mer allmänna kristna synen att vi ska sprida nån slags etik i samhället. I hans uttalanden ekar också ett par  av de tretton  trosartiklarna i kyrkan

 

  • Vi gör anspråk på förmånen att tillbe Gud den Allsmäktige i enlighet med vårt eget samvetes maningar och erkänner alla människors rätt till samma förmån, att tillbe hur, var eller vad de vill.
  • Vi tror på att underordna oss kungar, presidenter, styresmän och överhetspersoner samt att lyda, ära och upprätthålla lagen. http://www.mormon.org/swe/trosartiklarna

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Frälsning, Hälsa, Livet som mormon, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s