DN och CNN uppmärksammar att Joseph Smith hade många fruar

temple-square-joseph-smith-768187-gallery

Säga vad man vill om nyheter i tidningar, men nu uppmärksammar DN att Joseph Smith hade många fruar. Stora rubriker och allt är sensationellt när DN skriver:

”Mormonkyrkan erkänner nu för första gången att dess grundare hade närmare 40 fruar, den yngsta bara 14 år gammal.”

http://www.dn.se/nyheter/varlden/mormonkyrkan-erkanner-grundaren-hade-40-fruar/

Även CNN uppmärksammar idag att Smith hade flera fruar, och även de har fått för sig att Mormonkyrkan inte har sagt någonting om detta tidigare. Hmm.. och hur är det med källkritiken egentligen?

”Smith’s marital history had been the subject of frequent historical debate, but until recently Mormon leaders had taken pains to present its founding prophet as happily married to one woman. Now, the church says, ”careful estimates put the number between 30 and 40.””

http://edition.cnn.com/2014/11/11/living/mormon-founder-polygamy/

Det är ju bra att skriva om detta, men så väldigt ny är inte informationen egentligen. Men det kanske är nyheter för dem, vem vet. Det verkar som om en del medlemmar i Mormonkyrkan inte heller visste om att Smith hade flera fruar, och då blir jag lite överraskad faktiskt. Har de bara gått i kyrkan någon gång ibland och inte hållit på med självstudier?

Man kan släktforska och se det i FamilySearch om man vill, och då ser man även Joseph Smith med fruar. Så frågan är ju hur det står till med medlemmarnas släktforskning egentligen.

För dem som vill läsa i kyrkans material som finns på internet, och det är en hel del som finns där, så kan man få information om att Smith hade flera fruar. Det står rent ut i institutets bok.

”Moreover, Joseph Smith and the Church were to accept the principle of plural marriage as part of the restoration of all things (see v. 45). Accustomed to conventional marriage patterns, the Prophet was at first understandably reluctant to engage in this new practice. Due to a lack of historical documentation, we do not know what his early attempts were to comply with the commandment in Ohio. His first recorded plural marriage in Nauvoo was to Louisa Beaman; it was performed by Bishop Joseph B. Noble on 5 April 1841.12During the next three years Joseph took additional plural wives in accordance with the Lord’s commands.”

https://www.lds.org/manual/church-history-in-the-fulness-of-times-student-manual/chapter-twenty-doctrinal-developments-in-nauvoo?lang=eng

 

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Genealogi, Joseph Smith, Kyrkans historia, Profeter, profetior, Religionshistoria. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till DN och CNN uppmärksammar att Joseph Smith hade många fruar

 1. janne skriver:

  ”Om de inte vetat det så är det deras eget fel faktiskt. ”
  Nja.Det är väl snarare så att medlemmar har litat på sina ledare som berättat för dem att Joseph inte hade flera fruar.
  Deras ledare kanske inte heller visste.
  Hur många visste vad profeterna sade om prästadömet?
  Alla har inte varit lika duktiga som Mormonlady 🙂
  När vi var missionärer på 70 talet så inte talade vi om allt.
  Nya medlemmar litade på oss och DHA.Sedan lever vi i en bubbla.
  En del får problem när bubblan spricker.
  Vi ser det bland gamla medlemmar Och vi ser det bland en del missionärer idag.

  Gilla

 2. janne skriver:

  Kan vi verkligen jämföra Joseph med Martin Luther?
  Antingen var det Guds vilja eller så var Joseph inte profet.
  Finns det igentligen någon källa som säger at Joseph levde i polygami?
  Någon källa under tiden Joseph levde+
  Att komma efteråt och säga att Emma försökte förgifta Joseph kan ju varken bekräftas eller förnekas av Joseph.Han var ju död när det påstods så om Emma.

  Gilla

  • mormonlady skriver:

   Jag jämför vad som står på olika samfunds webbsidor. Det går att ta gräva i alla betydelsefulla religiösa ledares liv, men man finner inte någon detaljerad information där om dem, och den information som finns är mycket polerad.

   Gilla

 3. Allan Ballan skriver:

  Hur står det till egentligen med dig? Så du visste att Jospeh Smith använde sin position som profet att påtvinga kvinnor att gifta sig med honom. Så du visste att en av dessa kvinnor var 14 år gammal, som han delade sitt hem med och ingick en relation med trots att han inte sagt något om polygami till någon. Emma Smith försökte förgifta Joseph Smith vid ett tillfälle pågrund av polygamin, men det kanske du redan visste?

  När Oliver Cowdery påpekade det hela med polygamin så vart han utkastad ur kyrkan. Så du visste att Joseph Smith ljög om polygami till alla och hans försök till att undangömma det ledde honom till hans död. Så du visste att Joseph Smith gifte sig med kvinnor som redan var gifta till män som var ute på mission. Så du visste att kvinnorna han gifte sig med kunde inte leva ett normalt liv eftersom de var tvugna att hålla det hemligt.

  Sluta upp med att påpeka att det är gamla nyheter för du missar isåfall hela poängen. Om du nu tror att Joseph Smith var ombedd av Gud att ta flera fruar, varför följer du denna Gud? Varför avgudar du en Gud som tillät implementera ett system som utsätter och förnedrar kvinnor och alla inblandade? Kom inte heller med motargumentet att Joseph Smith var bara människa och människor gör misstag. Detta var inte en engångs grej utan det pågick i flera år och Joseph Smith visste väl vad han gjorde. Allt Joseph Smith var ute efter var pengar, sex och berömmelse.

  Gilla

  • mormonlady skriver:

   Ta exempelvis Svenska kyrkan och deras webbsida med information. Får man veta där om Martin Luthers privata åsikt att han hatar judar, tror att påven är antikrist, att handikappade är besatta, ansåg att Gud sanktionerade slaveri, och hans förakt för kvinnor. Får man det? Nej, naturligtvis inte. Då får man allt ta och studera på egen hand eller läsa religionshistoria på universitetet.

   Det är samma sak med alla andra reformatorer som med Martin Luther. Sen ska vi väl kanske ta och nämna de katolska påvarna och alla andra kyrkoledare. Tror du att de var helgon? Om jag förstår dig rätt så menar du att alla ska gå man ur huse från alla samfund. Det är ju fritt att göra förstås.

   Gilla

   • Gunnel Troberg skriver:

    Allan Ballan. Du tror uppenbarligen inte på Gamla Testamentet och frågan är då varför du ens engagerar dig. För oss som är troende så hänger inte vår tro på perfekta människor, utan på en fullkomlig Jesus Kristus. Jag har själv under min uppväxt gått igenom samma frågeställning, men inte om Joseph Smith, eftersom jag inte var medlem då, utan med Gamla Testamentets profeter. Deras överträdelser och ondska kommer inte Joseph Smith med bästa förmåga inte ens i närheten av. Tänk om det skulle komma fram om Joseph Smith att han låtit döda en man vars fru han gjort gravid, så att han efter mordet kan gifta sig med henne? Tänk om vi fått veta att Joseph Smith sände ut en av sina fruar och sitt barn ut i vildmarken att dö? Hade vi trott på Joseph Smith då? Faktum är att det finns miljarder kristna och miljoner judar som tror på profeter som utfört just dessa dåd. Vi vet egentligen ganska så lite om Joseph Smith och månggifte. Uppgifterna är knapphändiga eftersom månggifte var förbjudet och i förlängningen ledde till Joseph Smiths död. Att tro att Joseph Smith gjorde sig besväret att starta upp och engagera sig i en kyrka för att få till det med kvinnor är något överdrivet. Det fanns barer på den tiden också och otrogna karlar också. Tror man på Gamla Testamentet så måste man logiskt sett tro att månggifte under vissa tidsperioder har varit Guds vilja. Det finns kristna religiösa grupper som lever i polygami i t ex USA som inte har mormonsk bakgrund, utan istället t ex baptistisk. De väljer att följa Gamla Testamentets praxis. Hur människor lever måste enligt min mening vara upp till var och en. Läste senast igår i Expressen om tre svenskar, som av egen fri vilja valde att leva tillsammans – en sorts polygami, inte sant?

    Joseph Smith lär ha uttalat att om man inte hittade fel på hans lära så skulle man attackera honom som person. Det är exakt det du gör nu. Du väljer att se på en ofullkomlig människa som Gud har utvalt att utföra hans verk. Du hittar ofullkomliga människor genom hela världshistorien som Gud har utvalt.

    http://en.fairmormon.org/Emma_Smith/Brigham_Young

    Gilla

   • janne skriver:

    Allan.Är du medlem i kyrkan?
    Varför intresset att skriva här?
    I själva sakfrågan så var det nog många som inte vetat om Joseph och hans fruar.Brigham,ja.Men inte Joseph.

    Gilla

   • mormonlady skriver:

    Om de inte vetat det så är det deras eget fel faktiskt. Några ställen där det omnämns att Joseph Smith hade fler än en fru:

    ”Moreover, Joseph Smith and the Church were to accept the principle of plural marriage as part of the restoration of all things (see v. 45). Accustomed to conventional marriage patterns, the Prophet was at first understandably reluctant to engage in this new practice. Due to a lack of historical documentation, we do not know what his early attempts were to comply with the commandment in Ohio. His first recorded plural marriage in Nauvoo was to Louisa Beaman; it was performed by Bishop Joseph B. Noble on 5 April 1841.12During the next three years Joseph took additional plural wives in accordance with the Lord’s commands.”

    https://www.lds.org/manual/church-history-in-the-fulness-of-times-student-manual/chapter-twenty-doctrinal-developments-in-nauvoo?lang=eng

    Det står tydligt och klart i FamilySearch som man ser då man släktforskar.

    ”Joseph Smith’s practice of plural marriage has been discussed by Latter-day Saint authors in official, semi-official, and independent publications. See, for example, Jenson, “Plural Marriage,” 219–34; B. H. Roberts, A Comprehensive History of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 6 vols. (Salt Lake City: Deseret News Press, 1930), 2:93–110, Danel W. Bachman and Ronald K. Esplin, “Plural Marriage,” in Encyclopedia of Mormonism, 4 vols. (New York: Macmillan, 1992), 2:1091-95; and Glen M. Leonard, Nauvoo: A Place of Peace, a People of Promise (Salt Lake City and Provo, UT: Deseret Book and Brigham Young University, 2002), 343–49.”

    https://www.lds.org/topics/plural-marriage-in-kirtland-and-nauvoo?lang=eng

    ”One of the Prophet’s plural wives, having lived three years in his home, reflected late in her life, “I have known of his outgoings, and his incomings, his sorrows and joys, his troubles and afflictions in public and in private. He was one of the noblest of men and those who knew him best, loved him most.””

    https://www.lds.org/ensign/1979/09/joseph-smiths-reputation?lang=eng

    ”In subsequent years, the Lord commanded the Prophet and other Latter-day Saints to live the principle of plural marriage.”

    ”The Prophet Joseph Smith’s obedience to the Lord’s commandment to practice plural marriage was a trial of faith for him and his wife Emma, whom he loved dearly.”

    https://www.lds.org/manual/doctrine-and-covenants-and-church-history-seminary-teacher-manual-2014/section-6/lesson-140-doctrine-and-covenants-132-1-2-34-66?lang=eng

    ”The sudden and violent death of Joseph Smith in June 1844 was particularly wrenching to his plural wives, since they were forced to bear their grief in silence. ”

    https://www.lds.org/ensign/1979/06/steadfastness-and-patient-endurance-the-legacy-of-edward-partridge?lang=eng

    ”Wilford Woodruff, in Journal of Discourses, 23:131. Testimony that Joseph Smith introduced plural marriage and that “Emma Smith gave her husband in marriage several women while he was living,””

    https://www.lds.org/manual/doctrine-and-covenants-instructors-guide-religion-324-325/eternal-marriage-lesson-51-section-132-official-declaration-1?lang=eng

    ”Like many other of the early Saints, hardships fell upon the Partridge family. First, Lydia lost a baby boy at birth, and later, one of Eliza’s sisters fell sick and died. Within two weeks of the death of her sister, her father died, and an ill Eliza was unable to attend the funeral to honor her father. While sick, she and her sister moved into Joseph and Emma Smith’s home, where they both would later become plural wives of Joseph Smith.”

    https://www.lds.org/church/news/learning-from-the-life-of-eliza-maria-partridge-lyman-?lang=eng

    ”Joseph Smith introduced Mary to the then-secret practice of plural marriage. Joseph told her of angelic instructions on the matter, an experience
    which she demanded in turn. After receiving a confirmatory witness, Mary was sealed to Joseph but continued to live with Adam. ”

    https://www.lds.org/bc/content/ldsorg/locations/camping/camp-j-c-stimson/camp-stimson-camp-site-biographies.pdf?lang=eng

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s