Mark Peredes kritiserad för kritik av Harry Reid

markI veckan har Mark Peredes, biskop i en lokal församling i Los Angeles och även skribent på Jewish Journal råkat i blåsväder då han har skrivit en krönika i Jewish Journal om hur han anser att den demokratiske politikern Harry Reid är en pinsamhet för kyrkan då han stödjer ett parti som står upp för abort och samkönade äktenskap. Enligt Peredes så uppfyller inte Reid kraven på en tempelintervju där frågan bl a ställs om man har samröre med organisationer som är motståndare till kyrkan.

Med tanke på att ungefär hälften av alla medlemmar i kyrkan röstar på demokraterna så är det inte konstigt att Mark Peredes har fått utstå hård kritik. Även kyrkan har uttalat sig officiellt i fallet och säger att Peredes har missbrukat sin roll som biskop då han i sin artikel uttalar sig som officiellt företrädare för kyrkan istället för att uttrycka att detta är hans personliga åsikter.  Tevekanalen KUTV har  även ett inslag om händelsen. http://www.kutv.com/news/features/top-stories/stories/LDS-bishop-under-fire-for-attacking-Harry-Reid-Democrats-56059.shtml#.VF_D3IUS0YX

”Church spokesman Dale Jones did tell 2News in a statement, “Members of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints are, of course, entitled to express their own political opinions. However, publishing such views while using a title of a church officer, even if only as a leader of a local congregation as in this case, is entirely inappropriate.”

Jag tycker det är helt rätt och viktigt att kyrkan officiellt markerar att prästadömsbärare inte får missbruka sitt ämbete för att framföra sina personliga, politiska åsikter. Tyvärr händer detta titt som tätt. I Sverige uttryckte t ex en prästadömsbärare med en relativt hög position i kyrkan att han ansåg att vi som medlemmar inte skulle ge pengar till tiggare då det handlar om organiserat tiggeri. Naturligtvis blev jag upprörd då jag hörde detta och hoppas att medlemmar förstår att han missbrukat sin position i kyrkan.

Richard Davis,  professor i politisk vetenskap (political science) vid  Brigham Young University, tillika Demokrat,  sa till Salt LakeTribune att lokala kyrkoledare inte har friheten att neka någon en tempelrekommendation utifrån personens politiska samrören. ReviewJournal141108.Mormon bishop under fire for Reid criticism

JewishJournal141106.Good riddance to Harry Reid, the Mormon Senate leader

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Judendom, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s