Social trinitarism – mormoners sätt att tolka treenigheten

trinity

De senaste 50 åren har nydanande teologer försökt att beskriva den katolska treenighetsläran från 325 i Nicaea på ett modernare sätt. Världsbilden har förändrats, och i och med detta så behövs ett nytt sätt att beskriva Gudomen, dvs Gud Fadern, Sonen (Jesus Kristus) och den Helige Ande.

Vad inte många teologer tänker på är att Joseph Smith verkligen var en föregångare i detta, och han beskrev det redan under sin livstid. Men på den tiden var denna hans uppenbarelse lite väl magstark för dåtidens teologer. Resultatet för JS blev att han svartmålades i media och folkmun, han förföljdes och till slut blev han mördad. Även en del av hans efterföljare fick lida mycket, och en del av dem blev mördade de också.

Skulle samma sak hända idag? Troligen inte, för nu för tiden så är det ganska så vanligt att man hör talas om att folk har mött änglar, och både en och annan säger sig ha mött Jesus.

Tiden har hunnit ifatt JS nu, och numera så kallar man det hela för social trinitarism. Det finns lite olika tolkningar (undergrupper) av social trinitarism, och inom Mormonkyrkan så tror man att Gud Fadern kan manifestera sig fysiskt om han vill och har lust med det.

Nedan kommer några videos från en person som tror på social trinitarism. Det är Steve Thomason, som är en modern luthersk teolog som håller på med sin PhD. I hans tolkning av social trinitarism kan Gud Fadern inte manifestera sig fysiskt (mormoner tror att Gud Fadern kan det). Det verkar som så i alla fall när jag ser på hans fina videos som är väl värd att titta på. Han förklarar teologin genom animation.

När han talar om att Gud är oändlig och att vi människor är ändliga, så är det syndafallets konsekvenser som han talar om. Syndens lön är döden, och utan Jesus Kristus så är vi människor förlorade. Jesu försoningsverk gjorde att alla människor kommer att uppstå och få en odödlig kropp och i och med detta kunna existera i evighet, men för att få del av Guds liv så behövs det att vi har Jesus Kristus som vår Herre och Frälsare. Det är stor skillnad på att ha en odödlig kropp och existera i evighet och att få ta del av Jesu Kristi eviga liv.

Jag hoppas att ni förstår skillnaden, för den är oerhört stor. Om man lever ett liv utan Jesus så är det ens egen kraft, styrka och kunskap som man förlitar sig på, men om man lever ett liv där Jesus Kristus är Herre och Frälsare så är det hans kraft, styrka och kunskap som man kan få ta del av. Vi människor väljer själva, vi har ett fritt val hur vi vill ha det.

Jag har tidigare skrivit om social trinitarism, och det är alltid aktuellt för oss mormoner då vi så ofta blir missuppfattade av andra kristna alldeles helt i onödan.

https://mormonlady.com/2011/10/02/social-trinitarism/

http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Trinity

https://www.youtube.com/user/VibbleSpace/videos

http://www.deepintheburbs.com/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Forskning och vetenskap, Joseph Smith, Kyrkan utvecklas, Kyrkans historia, Missuppfattningar, Profeter, profetior, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt, Teologi, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s