Varför är alkohol legalt, men inte opastöriserad mjölk?

ko

Av någon anledning så hamnade jag som medlem i en facebookgrupp som vill legalisera opastöriserad mjölk. Går man till livsmedelsverkets hemsida så hittar man en text som beskriver varför man inte tillåter att opastöriserad mjölk säljs i handeln. Det finns t om förslag på att helt förbjuda privat försäljning av opastöriserad mjölk direkt från bonden.

Naturligvis ställer jag mig som absolutist frågande till dessa förbud. Ja menar, vad är väl farligare än alkohol? Alkohol klassas som den absolut farligaste drogen, vilket kanske är en nyhet för vissa. För visst låter det farligare med cannabis t ex?

Såpass konstigt är alltså vårt samhälle. VI kan alltså i värsta fall få njurskador av opastöriserad mjölk. Ja, men vad får vi inte av alkohol då? Dessutom har ivarjefall jag inte hört talas om att mjölk är beroendeframkallande.

Själv inser jag att jag vid ett flertal tillfällen, även om det tyvärr är länge sedan, har inmundigat lågpastöriserad mjölk eftersom min mamma vid ett flertal tillfällen köpte råmjölk av bönder och gjorde kalvdans. Enligt livsmedelsverkets hemsida så är definitionen på lågpastöriserad mjölk att ”Mjölk som lågpastöriseras värms till minst +72 grader C i 15 sekunder eller +63 grader C i 30 minuter.”, vilket är krav som uppfylls eftersom kalvdansen ska vara i ugnen i 150 grader i en timme.

Mitt lilla tips till livsmedelsverket är att låta sälja mjölken på systembolaget. Sätt gärna en riktig varningsstämpel på mjölken, men glöm inte att göra detsamma på alkohol!

 https://www.facebook.com/GorDenRiktigaOpasteuriseradeMjolkenLaglig?fref=ts

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/

 

 

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Hälsa, Missuppfattningar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför är alkohol legalt, men inte opastöriserad mjölk?

  1. mormonlady skriver:

    Ja världen är upp och ner när man tillåter alkohol men inte råmjölk. Det ska väl inte vara kriminellt att göra kalvdans? Absurt…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s