Det finns goda människor överallt

hands-216982_1280

När jag läser nyheterna kan jag få ångest över vad människor kan göra mot varandra. Hur kan världen bestå av så mycket ondska? Men tidningarna rapporterar oftast bara det uppseendeväckande, och eftersom vi faktiskt fortfarande tar för givet att vi ska vara rättvisa och vänliga mot varandra, är det uppseendeväckande när någon inte är det.

Idag kunde man läsa om en 90-årig man i Florida som riskerar fängelse för att ha gett mat till hemlösa på allmän plats. Tydligen har man alldeles nyligen lagstiftat om att man inte får göra detta. ”Varför då?” undrar jag. Någon förklaring gavs inte i artikeln, men däremot framkom det att mannen ifråga, Arnold Abbot, har delat ut mat till hemlösa i över 20 år. Vilken fantastisk människa!

http://viralt.aftonbladet.se/90-arig-man-riskerar-fangelse-efter-att-ha-delat-ut-mat-till-hemlosa/

Om det inte hade varit för den nya lagen och poliserna som försökte driva igenom den hade de allra flesta av oss aldrig vetat om denne mans oförtröttliga arbete för att hjälpa de allra mest utsatta. Hur många fler fantastiska människor finns det i världen som vi aldrig hör talas om?

Jag bor på ena sidan av Stockholm och pendlar till andra sidan, och jag passar på att läsa under resandet. En dag när jag var på väg hem, försjunken i min bok, blev jag sakta medveten om en grupp tvärs över mittgången i pendeltåget. En ung kille och två tjejer satt och pratade med en annan ung kille, som var uppenbart påverkad av något. Den nyktra killen och den ena tjejen övertalade honom att överlämna påsen med resten av preparatet han hade tagit, medan den andra tjejen ringde 112 och bad att en ambulans skulle möte upp vid nästa hållplats. När tåget stannade gick de alla av – den påverkade killen stöttad på båda sidor av de nyktra ungdomarna.

Det här hände för minst 1½ år sedan, men jag blir fortfarande rörd när jag tänker på det. Istället för att gå förbi, såg dessa ungdomar en medmänniska i akut behov av hjälp och tog hand om honom. Hade jag vågat? Inte ensam, men kanske tillsammans med andra.

Hur mycket gott görs av fina människor som de här ungdomarna utan att vi någonsin hör talas om det? ”Vad är det för fel på folk?” frågar ofta människor i min omgivning. Med en del människor kan man förstås undra. Men med många människor är svaret: ”ingenting alls!” Det finns goda människor överallt, och vi kan välja att vara goda människor. Vi kan vara varandras änglar!


Gästkrönikör: Miriam

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Hjälpverksamhet, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det finns goda människor överallt

  1. mormonlady skriver:

    Ja, det är förskräckligt att kriminalisera goda gärningar. Tror att det är många som är upprörda över detta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s