Varför är mormoner så framgångsrika?

Jan TorégeJan Torége, som är ekonom med inriktning på statistik och nationalekonomi, arbetar sedan hösten 2000 som utredare/omvärdesbevakare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Han har i sin blogg Socialt Kapital skrivit om mormoner och tar upp flera aspekter som finns inbyggd i deras kultur.

Han beskriver sin blogg så här:

Den här bloggen handlar om socialt kapital. En tillgång som forskare menar har en avgörande inverkan på såväl människors trygghet, hälsa och välmående som på länders effektivitet, ekonomi och utveckling.

Tanken är att bloggen ska bli en portal för frågor som rör ämnen som tillit, tolerans och socialt kapital. Jag vill här samla det som andra skriver om dessa ämnen, tipsa om artiklar, böcker och videoklipp samt själv skriva om de tankar jag har.

Torége funderar kring ämnet i sitt senaste blogginlägg om varför mormoner är så framgångsrika, och han kommer med en del intressanta tankar kring detta.

Summa summarum är att han anser att mormonerna är en sluten sekt med social kontroll, men att missionärerna får komma ut i världen i två år och se sig om och att detta är positivt. Dessa två faktorer skulle då till stor del kunna balansera varandra, men det förklarar inte allt.

Det sociala kapitalet skulle alltså enligt honom hämmas och i och med detta så skulle det bli brist på innovativa och nyskapande idéer.

Mitt svar är att mormonerna inte alls är en sekt, utan är en vanlig frikyrka med en alternativ teologisk tolkning av treenigheten, sk social trinitarism. Idéer och nyskapande finns det massor av också.

Ordet sekt är negativt och dömande, och hur ska man kunna döma i ett mångkulturellt och pluralistiskt samhälle? Precis som majoriteten av det svenska folket har ändrat språkbruk och inte längre kallar romer för zigenare, så ska de skyndsamt sluta upp med att använda ordet sekt.

Det går alldeles utmärkt att kalla Mormonkyrkan för en frikyrka, för även om Svenska kyrkan och den svenska staten numera är åtskilda, så har den kyrkan ändå trots allt en särställning fortfarande. Mormonkyrkan är en frikyrkan bland alla andra frikyrkor.

http://www.socialtkapital.nu/uncategorized/varfor-gar-det-sa-bra-for-mormoner/

http://ldsliving.com/story/74878-7-things-you-didnt-know-a-mormon-invented

http://ldsliving.com/story/75227-7-more-things-you-didnt-know-a-mormon-invented

http://www.famousmormons.net/

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Missuppfattningar, Offentligt arbete, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s