Det svåra beslutet

maynardI Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga ställer vi oss negativa till aktiv dödshjälp. Vi kan stänga av livsuppehållande hjälp, men får inte aktivt bidra till att en människa avslutar sitt liv med t ex tabletter eller spruta. Den 29-åriga Brittany Maynard diagnosticerades i början av detta år av en obotlig hjärntumörr. Hon var då helt nygift och såg ett lyckligt liv framför sig med man och barn. Nu har familjen flyttat till Oregon för att bo i en stat där det är tillåtet med aktiv dödshjälp. Brittany har blivit känd viralt för att hon bestämt sin dödsdag till den 1 november. Den 30 november så beslutade hon sig dock för att skjuta på dödsdatumet för att hon fortfarande känner sig såpass bra.

Mina tankar går till en medlem i kyrkan här i Sverige som jag träffade för fem år sedan. Han var då nyligen diagnosticerad med den allvarligaste graden av hjärntumör. Då var han dessutom nyskild. Vad han gjorde var att inte acceptera sin diagnos. Han går ständigt på kontroll, går med på de operationer som han föreslås och trots trötthet så jobbar han kvar på sitt jobb. För ett drygt år sedan så gifte han om sig och nu är han nybliven pappa till en liten tjej.  Naturligtvis kan man inte jämföra fall till fall, men kan ändå inte hoppet vara det sista som lämnar en? Det finns mirakler och ingen vet om det är just du som är föremålet för det miraklet. Jag är glad att Brittany har valt att vänta med sitt dödsdatum. Jag förstår att hon inte vill uppleva att hon förändras mentalt innan sin död och jag tycker inte frågan är okomplicerad. Samtidigt känner jag  mig personligen glad över att inte behöva ställas inför ett sånt här beslut. Vad som än händer i mitt liv så känner jag att det är Gud som gav mig livet och det är Gud som slutligen väljer när han ska ta mig hem.

http://www.mormonnewsroom.org/official-statement/euthanasia-and-prolonging-life

http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/10/30/Brittany-Maynard-skjuter-fram-dodsdag/

http://www.deseretnews.com/article/865614296/Days-before-deadline-brain-cancer-victim-may-not-choose-to-die.html

https://www.youtube.com/watch?v=o7W5BwK0B_M

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Funktionshinder, Kvinna/feminism, Psykologi, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s