Jag väljer ljuset

candles-11335_1280

Har ni hört talas om musikalen ”The Book of Mormon”? Den är skriven av samma individer som skapade den tecknade satirserien South Park, och har samma respektlösa attityd.

Musikalen handlar om två aningslösa mormonmissionärer som kommer till Afrika och mer eller mindre chockas av att allt inte är bra i den bästa av världar. Idén bakom det här speglar en vanlig fördom om oss kristna – att vi är okunniga, lättlurade, världsfrånvända.

Flera medlemmar i min judiska släkt tappade tron på Gud i och med andra världskriget. De kunde inte se hur en kärleksfull Gud kunde låta så fruktansvärda saker hända. Och det hände verkligen fruktansvärda saker. Inte bara det som alla svenskar vet, som står i historieböckerna, utan också saker jag har läst i ögonvittnens berättelser om hur vanliga människor begick outsägliga grymheter mot sina judiska grannar. Jag ska inte berätta detaljer om det här, men en del av de saker som berättas i minnesböcker över små judiska byar får mig att undra hur det är möjligt för människor att så helt och hållet överge sin mänsklighet.

Min pappas familj överlevde kriget, men de erfarenheter pappa bar med sig skapade en mörk botten i honom. För det mesta var han glad, men sorgen fanns där längst inne. Jag ärvde den, och byggde ut den med mina egna tunga erfarenheter.

Min tro på Gud handlar inte om att blunda för det onda, eller förneka mörkret. Mörkret finns i världen, och även i mig, men jag låter mig inte övermannas av det. Min tro är som ett ljus i mörkret: den lyser upp min närmaste omgivning, så att jag kan se vart mitt nästa steg leder mig. Jag är fullt medveten om mörkret, men jag väljer ljuset.

Jag väljer ljuset.


Gästkrönikör: Miriam

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Judendom, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s