Forskning visar: Det finns ett liv efter döden

livEn artikeln som delas just nu på facebook är Expressens artikel Forskning visar: Det finns ett liv efter döden. (141014) Visst vore det bra om det kunde bevisas att döden inte är slutet. Sen finns det naturligtvis ingenting som säger att det skulle finnas en Gud, men bara det att vi är eviga varelser, att vi alltid har funnits och alltid kommer att finnas, är stort.

Själv växte jag upp i en halvreligiös familj. Etablerade kyrkor och institutionaliserad religion var inte uppskattat av mina föräldrar. Båda mina föräldrar trodde dock på Gud och på ett evigt liv. Min pappa berättade för mig att han som liten hade blivit sövd vid en operation. Detta skedde på 1920-talet, då man inte var så skicklig med att ge narkos och tyvärr fick min pappa för mycket narkos och höll på att dö. Han berättar att hans jag lämnade kroppen och att han liksom svävade över sköterskorna och läkaren i rummet och såg när de kämpade med att försöka få honom att leva igen. Pappa kände att han drogs ner till sin kropp igen, men det var högst motvilligt. Det var en helt underbar känsla att ha lämnat kroppen. Så även om pappa aldrig var direkt religiös så kände han en trygghet inför döden. Det skulle bli spännande att få se vad som skulle ske efter döden, tyckte han.

Ett liv efter döden – kan det vara möjligt? Ja, svarar forskarna. En ny studie visar nämligen att vårt medvetande fortsätter efter att hjärnan lagt av. Fram tills nu har den utbredda medicinska sanningen varit att hjärnan kan fortsätta leva i max fem minuter efter att hjärtat slutat slå. Men det finns faktiskt fall där personer varit kliniskt döda längre än så – utan att deras hjärnor tagit skada.

Och nu tyder en ny studie på att personer som överlevt hjärtstillestånd varit vid medvetande, trots att deras hjärnor inte fungerat.

Enligt den amerikanska undersökningen, som genomfördes bland 140 patienter som varit ”döda” under en begränsad tid, kunde 46 procent av deltagarna minnas fragment på teman som rädsla, djur/växter, ljussken, våld/förföljelse, déjà vu och familj. Två procent kunde komma ihåg att de sett och hört händelser relaterade till återuppväckandet.

Även tidigare forskning har indikerat att hjärncellerna inte upplöses direkt när hjärnan lägger av, utan att det kan dröja timmar innan alla neuroner dör, skriver Medical Daily. De färska resultaten stärker alltså detta.

Enligt forskarna bakom studien pekar informationen på att sinnet och hjärnan kan vara separerade från varandra.

– Så kallade nära-döden-upplevelser kan inte definieras som hallucinationer, sa professor Sam Parnia under en paneldiskussion på The New York Academy of Sciences.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s