Hemmaföräldrars nätverk – kampen för rätten till frihet och barn

hemAtt ideologi är viktigare än barns behov, det kan vi lätt konstatera när våra surt inbetalade skattepengar inte får användas fritt av föräldrar till små barn, utan föräldrar tvingas lämna bort sina barn på förskola. Mina egna barn har gått på förskola, inte för att jag har velat egentligen, utan för att ekonomin inte tillät något alternativ. För mig är det självklart att människor ska ha välfrihet. Vad är väl viktigare än den familj man har? Skulle en ev. karriär uppväga hur viktigt det är att ett barn får kärlek av sina egna föräldrar? Skulle varenda kvinna ha en helt fantastisk yrkeskarriär om barn alltid sattes på förskola vid ett års ålder och föräldrarna delade på föräldraledigheten? Det tror jag inte ett dugg på. Dessutom är det upp till var och en hur man vill förverkliga sitt liv. Som politisk ateist känner jag en stark misstänksamhet för politisk ideologi som tar sig rent sekteriska proportioner. Om man ska jaga sekter så rekommenderar jag en rejäl granskning av de politiska partier som inte låter sina väljare själv känna efter vad som är rätt och som inte själva får välja sina liv.

Därför blir jag glad över att få vara med i hemmaföräldrars närverk och få ta del av deras berättelser, frågor och värdegrund. Det här är människor som kan tänka själva, som förstår vad som är viktigt i livet och som inte låter sig förledas av sekteriska politiska ideologier där vi fråntas rätten att själva bestämma våra liv.

I jönköpings kommun riskerar små barn att få resa långa sträckor då vårdnadsbidraget dras in och det inte finns tillräckligt med förskoleplatser.

Regeringen tänker avskaffa vårdnadsbidraget. När det görs kan kommunen tvingas vaska fram minst 160 förskoleplatser med kort varsel. Det är 13 småbarnsavdelningar som i dag inte finns.
– Det finns risk att barngrupperna blir större och att föräldrar tvingas åka längre sträckor för att lämna och hämta sina barn, säger Peter Lindström, chef för förskolorna i kommunen. (Källa: Jönköpingsposten 141027. Krisläge i förskolan när vårdnadsbidrag slopas)

Vad hade det varit för fel med att låta föräldrar själva få ta del av den peng som förskoleverksamheten kostar samhället och själva få välja omsorg för sina barn. Det kan vara föräldrar som tar hand om sina barn, släktingar, dagmammor. Oavsett så är det självklart att vi alla ska få välja själva och inte bara lydigt betala in våra skattepengar.

Låt oss vara rädda om vår frihet och värna om den. Det är inte politiska partier och samhället som ska styra vårt liv och våra barns liv. Ansvaret ligger hos familjen. Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk, skriver idag ett debattinlägg om vikten av att respektera människors rätt till valfrihet.

”Med en iskall tydlighet visar Carina Ohlsson på hur de rödgröna utan minsta bekymmer anser sig ha rätt att ända ner på detaljnivå gå in och bestämma hur människor ska leva sina liv”, skriver Madeleine Lidman.

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnorna visar i sitt svar, angående problemen med mer tvångskvotering av föräldraförsäkringen, tydligt på vilken ideologisk skillnad det är mellan Alliansen och de rödgröna. Med en iskall tydlighet visar hon på hur de rödgröna utan minsta bekymmer anser sig ha rätt att ända ner på detaljnivå gå in och bestämma hur människor ska leva sina liv.

Sverige har en mycket bra föräldraförsäkring som är uppskattad av föräldrar och en majoritet vill också behålla den som den är utformad i dag.

Att sedan ta ett stickspår som Carina Ohlsson och börja prata om hur det i andra länder, är inte relevant. Ta exemplet med USA. Det går inte att jämföra Sverige med USA, eftersom de har en helt annan välfärdsmodell.

Vi i Sverige har valt en annan modell för välfärd som också en majoritet ställer sig bakom, över alla blockgränser. Men när vi lämnar ifrån oss skatt till det välfärdssystemet innebär det naturligtvis också att vi gräsrötter ska ha inflytande över hur pengarna sedan används.

När det gäller föräldraförsäkringen har 80 procent sagt nej till mer tvångskvotering av dagarna.

Då bör politikerna lyssna och inte köra över människor som en ångvält i ideologins namn. Det är en grundläggande regel i en demokrati.

Alliansen gick till val på att inte tvångskvotera fler av föräldradagarna och de fick 141 mandat. S och MP gick till val på att tvångskvotera fler av dagarna, och de fick 138 mandat.

Tittar man även på var övriga partier i riksdagen står i frågan så finns det inte stöd för att minska föräldrars rätt att skriva över dagar på varandra. Men det hindrar inte de rödgröna från att ändå försöka.

Det är bra att politiker tar ansvar för hur våra skattepengar används och där finns det mängder med områden se över.

Det är dock inte liktydigt med att man har rätt att gå in och detaljstyra i människors ytterst privata val kring hur de planerar småbarnsåren – för att hitta den bästa lösningen för sig och sin familj.

Alla familjer är olika – alla barn är olika – DET ska man ha respekt för och ta hänsyn till som politiker. (Källa: Svt 141028. Ha respekt för att familjer är olika.”)

Hemmaföräldrars blogg

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Kvinna/feminism, Psykologi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s