Trons hemlighet – vägledning i de kristna grunderna

teologiskbok_-865849809_w370Pingströrelsen har kommit ut med en viktig bok. I den boken så kan pingstvänner läsa mera om den tro som de bekänner sig till. Något som är spännande är att Pingströrelsen numera har närmat sig Mormonkyrkans syn på förlåtelse, dop och pånyttfödelse.

Denna teologiska process och förnyelse som Pingströrelsen befunnit sig i ger nu resultat tillslut. Det går inte att bortförklara dopet, och det går inte att skjuta upp det heller om man vill ta del av det kristna livet till fullo. För att kunna få ta del av det kristna livet så behöver man bli döpt. Punkt slut!

Ingen är gladare än jag att de nu äntligen har nått därhän att de verkligen vill betona dopets betydelse. De vågade äntligen fråga sig vad som stod i Bibeln och slutade upp med att ha en massa personligt tyckanden både hit och dit.

Men jag förstår att en del pingstvänner kommer att bli rent ut sagt förbaskade och säga att de är heligt vreda, och vågorna kommer nog att gå höga ett bra tag framöver. Men det är sådant som ledarna får ta, det tillhör jobbet.

Eftersom Pingströrelsen har så många medlemmar och de har samarbete med en hel del andra samfund dessutom, så kommer allt detta arbete som det Teologiska Nätverket gjort även påverka resten av frikyrkosverige i stort.

”Den nyutkomna boken Trons hemlighet – vägledning i de kristna grunderna kan beskrivas som en ”katekes” för pingstvänner. Boken är resultatet av tio års arbete inom Teologiska Nätverket i Pingst, och är ett uttryck tro och teologi såsom den i allt väsentligt förkunnas i svenska pingstförsamlingar i dag.

– Boken har växt fram i en dynamisk process av samtal, reflektion och bibelstudier, säger Teologiska Nätverkets ordförande, Dan Salomonsson, föreståndare för pingstkyrkan i Uppsala. Vi har satt oss ner med våra biblar och försökt tillämpa samma praxis som de första generationerna pingstvänner. När de sökte klarhet i olika teologiska ämnen utgick de alltid från frågan: Vad säger Bibeln?
    Genom att inte ge i uppdrag till olika personer i nätverket att skriva var sitt kapitel, vilket annars är ett vanligt tillvägagångssätt, utan låta texten ta form i en process av samtal och anteckningar inom gruppen, har man inom Teologiska nätverket valt ett mer tidskrävande sätt att arbeta.
    – Det har dock visat sig vara långt mer utmanande, meningsfullt och fruktbart för oss alla, menar Dan Salomonsson. Olika personer inom vårt nätverk har sedan fått i uppdrag att sammanställa och redigera det arbete vi tillsammans utfört.”

http://www.pingst.se/viewNavMenu.do?menuID=38&oid=17920

Några teologiska uttalanden som finns i boken:

”I dopet sänks vi ned i vanligt vatten, den som döper uttalar den kristna bekännelsen över oss och Anden verkar till rening och pånyttfödelse” (sidan 181).

”När Faderns, Sonens och Andens namn uttalas över den som låter döpa sig får människan en ny identitet” (sidan 185).

”Vårt barnaskap grundar sig inte på gärningar utan är ett privi­legium som vi fötts till genom dopet” (sidan 187).

”I dopet helgas alltså människan genom förlåtelsen och genom Andens gåva och invigs till livslång gemenskap med Kristus” (sidan 183)

Dan Salomonsson, ordförande i Teologiska nätverket i Pingst säger:

”Dopet är inte bara en symbolisk handling. Denna över­tygelse delar vi som pingst­vänner med en stor majo­ritet av kristna i den världsvida kyrkan sedan apost­l­a­r­nas dagar.”

 http://www.dagen.se/debatt/dopet-%C3%A4r-inte-bara-en-symbolisk-handling-1.276410

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s