Den vetenskapliga vägen till lycka

Love_Eskola_Troberg

Det är oktober vänner, slutet på oktober dessutom. För er som i likhet med mig lider av säsongbetonad depression så betyder det att botten nås ungefär någon gång i november, får ett konstgjort lyft i decembers julfirande och inte börjar släppa förrän fram emot vårkanten. I mars månad detta år, då solen äntligen bröt igenom med sina strålar och skingrade det bottenlösa mörker som jag levt i de senaste månaderna så började jag känna lycka, en förvånandsvärd lycka. För jag hade lyckats glömma hur lycklig man kan känna sig. Min mamma var likadan så det är bara att gilla läget.

Med en viss distanserad humor konstaterar jag att mina lärare på litteraturvetenskapen också lyckas pricka in rätt författare för årstiden. Jag har just avslutat ett block med den store modernisten och deppisten (melankolikern)  Charles Baudelaire. Spleen – livsleda är ett nytt ord som jag lärt mig av den delkursen. Som grädde på moset håller jag just nu på att plöja igenom Emily Brontês Svindlande höjder. I morse när jag gick till jobbet och jag kände av mörker och blåst så upplevde jag tidsperioden för läsandet av boken väl illustrerad av den höstlika verkligheten. Ja, ni minns väl de köldslagna, blåsiga hedarna på Wuthering Heigths?

Det är i tider som dessa som vi måste göra vad vi kan för att boosta vår entusiasm och samtidigt acceptera att vi har perioder i livet när vi kan känna oss låga. I går kväll sa min yngsta dotter till mig att jag måste väcka henne innan jag gick till jobbet. Hon sa att hon inte ville vakna och jag inte var där och hon ville säga att hon älskade mig. Så i morse vaknade jag brevid ett litet varmt bylte som inte ska till skolan idag då det är höstlov. Hon kunde ha sovit ut i lugn och ro, men jag vet hur min docka vill ha det så innan jag gick så väckte jag henne varsamt, kramade och pussade henne och sa hur mycket jag älskade henne. ”Jag älskar dig mamma” sa dottern förnöjt, pussade och kramade mig och burrade ner sig i sängen igen. Det är såna stunder som värmer ens hjärta resten av dagen.

Church News har skrivit en artikel om ett föredrag av Hank Smith, seminarieinstruktör i kyrkan och författare. Överskriften på artikeln är The Surprising Science Behind “Supremely Happy” People dvs Den överraskande vetenskapen bakom ”extremt lyckliga” människor. Artikeln är intressant även om jag har hört mycket av det förut. Men visst är det värt att upprepas. Vad gäller depressioner så konstateras att 50% handlar om arv, 10% av omständigheter i livet och 40% av hur människor hanterar sitt liv. Lite slarvigt uttryckt så har vi alltså 40% chans att förbättra våra möjligheter till lycka. Själv känner jag mig ganska tveksam till de 10%.

När jag har gått igenom stora svårigheter i mitt liv så har det inte upplevts som några 10%, snarare 110%. När jag hade en son som jag trodde skulle dö, så levde jag en period i en bubbla av sorg och förtvivlan. Samtidigt så var det också en period när jag verkligen kände Guds närvaro i mitt liv. Med åldern så får man också distans till det som händer i ens liv. När man har gått igenom svårigheter och prövning efter prövning och överlevt så inser man till slut att det värsta kanske inte var vad som faktiskt hände, utan vad jag fruktade skulle hända.

Vem skulle t ex tro att en mager liten bebis med ett stort bråck på magen som spydde upp allt han matades med, skulle överleva? Vem trodde att han, som läkarna på sjukhuset skojade med att han skulle komma att spela schack – faktiskt skulle kunna göra det? Det var innan läkarna trodde att han skulle kunna syssla med några fysiska aktiviteter. Till slut sa läkarna också att han skulle kunna spela fotboll. Idag är min son Love nästan 14 år och spelar både schack och fotboll. För ett par veckor sedan blev han femte bäste svensk i sin åldersgrupp på Skol-SM. Ni förstår kanske att med åldern får man mer distans. Det som ser ut som ett mörkt helvete utan slut kan faktiskt bli något bra i slutändan.

För att återgå till artikeln, som ni kan läsa i sin helhet genom att klicka på länken längst ner, så listas bl a tio saker som lyckliga människor gör. Alltså 10 saker som man kan göra för att påverka de där 40% som man själv kan styra över:

1) Lyckliga människor omger sig själva med andra lyckliga människor. Glädje är smittsamt. Människor tenderar att bli fyra gånger så lyckliga i framtiden om de omges av lyckliga människor.

2) Lyckliga människor försöker vara lyckliga. När lyckliga människor inte känner sig lyckliga, så odlar de en lycklig tanke och ler inombord.

3) Lyckliga människor spenderar mer pengar på andra än de spenderar på sig själva. Givarerfarenheten som vetenskapsmän kallar för the ”Helpers high” dvs att bli hög av att hjälpa.

4) Lyckliga människor har djupkonversationer. Att sitta ner och tala om vad som får en människa att funka är en god hjälp för att känna glädje i livet.

5) Lyckliga människor använder skratt som medicin. Ett vanligt hederligt skratt skapar positiva neurontransmittorer. En studie visade att barn skrattar ungefär 300 gånger per dag och vuxna 15 gånger per dag.

6) Lyckliga människor använder musiken som kraft. Forskare har funnit ut att musik kan motsvara samma oro- reducering som skapas av massageterapi.

7) Lyckliga människor motionerar och äter hälsosam mat. Att äta ensidigt kan bidra till depression.

8) Lyckliga människor tar sig tid att koppla ur (unplug) och gå ut. Oinskränkt tid och yta kan få ner depression och ångest.

9) Lyckliga människor får tillräckligt med sömn. När människor har sömnbrist, så kan de känna en förlust av tydlighet, de kan känna sig dåliga till mods och är dåliga på att bedöma.

10) Lyckliga människor är andliga.

Vi kan inte alltid styra över vad som händer i våra liv, men vi kan styra över hur vi bemöter det som sker i våra liv.

Läs mer i artikeln:

https://www.lds.org/church/news/the-surprising-science-behind-supremely-happy-people?lang=eng&cid=facebook-shared

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Funktionshinder, Hälsa, Hjälpverksamhet, Livet som mormon, Musik, Psykologi, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den vetenskapliga vägen till lycka

  1. janne skriver:

    Bra bild.
    När kommer första IM inteckningen?
    Bra artikel också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s