Reaktioner på kyrkans kontroversiella uttalanden i onsdags

emma_smith-288x359 Det har blivit en hel del reaktioner på kyrkans senaste uppdatering där två artiklar lades till den första artikeln om polygami. Mota Olle i grind verkar vara det förhållningssätt som kyrkan använder sig av nu. Allt kontroversiellt avhandlar sakligt. Om någon känner för att skriva en antimormonbok så räcker det numera med att gå in på lds.org – kyrkans officiella hemsida för att låta sig inspireras.

Själv känner jag mig märkbart lugn över allt som handlar om polygami. Jag kan nästan lite roat konstatera att antingen så skriver jag om att kyrkan är för exkluderande som inte erkänner samkönade äktenskap eller så skriver jag om kyrkans polygami, där många annars så frisinnade sekulära moraliskt höjer på ögonbrynen.

Ja, vi vet faktiskt inte så mycket om polygamin. Faktum är att vi inte vet hur  fysisk Joseph var med sina alla fruar. Vi kan väl utgå från att det inte hände så mycket fysiskt med de fruar som beseglades till Joseph efter hans död. Polyandrin som beskrivs; att Joseph beseglades till redan gifta kvinnor – betyder det att Joesph hade ett samliv med redan gifta kvinnor eller betydde det att kvinnorna beseglades till honom inför evigheten och att kvinnorna levde med bara sina lagvigda män som de hade under jordelivet? Vi vet egentligen inte särskilt mycket och några barn blev det inte heller i samband med dessa relationer.

Den kända bloggaren Jana Riess har plockat fram några punkter över kontroversiella uttalanden som nu publicerats på kyrkans hemsida. For oss som läst lite om polygamin i kyrkan är ingenting direkt nytt, men nu finns dessa uppgifter äntligen med på kyrkans officiella hemsida.

1) J.S. var beseglad till ett antal kvinnor som redan var gifta. I Januari när det första uttalandet om polygami släpptes på Gospel Topics så fanns kritiken där att polyandrin i Nauvoo inte nämndes. Det var inte vida spritt, men det existerade. Nu har kyrkan officiellt erkänt detta.

2) En del av de polyandroma realationerna var endast för evigheten, men en del kan ha varit av sexuell art. Det finns inga uppteckningar om beseglingarna var för tid och evighet eller bara för evigheten.

3) J.Sś första polygama äktenskap skedde redan på mitten av 1830-talet efter att en ängel visat sig för honom vid tre tillfällen och krävt att han skulle börja med månggifte. Vid tredje tillfället hotade ängeln med ett svärd. Joseph gifte sig med Alger. Huruvida Josephs första fru Emma kände till detta är oklart.

4) Många polygama äktenskap ingicks utan den första fruns samtycke. Emma kände troligtvis inte till Josephs beseglingar. Joseph fick en uppenbarelse 1843 som sa att hans första fru skulle tillfrågas, men även om hon sa nej så skulle äktenskapet ända gå igenom utan sin första frus välsignelse.

5) De flesta av Josephs fruar var mellan 20 och 40 år, men han gifte sig också med tonåringar. Helen Mar Whitney beskrivs som att ha beseglats till Joseph ”flera månader innan hennes 15:e fördelsedag”, vilket kritiseras för att vara en omskrivning av att skriva att hon var 14 år.

Riess uttrycker att reaktionen på kyrkans uttalande överlag har tagits emot positivt av kyrkans medlemmar då kyrkan är öppen med obekväma detaljer. En del medlemmar påpekar dock att vi inte känner till alla fakta då det även samtida med Joeph fanns många som öppet gick emot honom och försökte svärta ner honom, andra fäster sig vid kyrkans uttalande om ”kanske” [may]. Men så är det. Vissa saker kanske tycks ha hänt. Men det mesta vet vi mycket lite om.

Janariess141023. 5 facts about Mormon polygamy from Wednesday’s controversial LDS statement
 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Filosofiska tankar, Joseph Smith, Kvinna/feminism, Kyrkan utvecklas, Kyrkans historia, Media, Missuppfattningar, Profeter, profetior, Psykologi, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s