Ska kyrkan avsäga sig vigselrätten?

temp När jag gifte mig för snart tjugo år sedan så gifte vi oss först borgerligt, innan vi beseglades i templet. Jag förstod att inte alla medlemmar såg det som riktigt ok att gifta sig borgerligt först. Själv hade jag inte gått igenom templet och kände mig inte redo för det. Eftersom kyrkan har vigselrätt så har också kyrkan bestämt att om man väljer borgerlig vigsel först så måste man vänta i ett år innan man kan beseglas i templet.

För många så har frågan om tempelbesegling varit en svår fråga. Anhöriga till brudparet som inte har varit medlemmar i kyrkan eller haft tempelrekommendation, har exkluderats från en av livets stora högtider. En del medlemmar kompenserar detta med en ringväxlingsceremoni efter tempelvigseln, där alla kan vara med, men det känns ändå inte bra, eftersom själva vigseln redan är avklarad.

I delar av bl a Europa så har inte kyrkan vigselrätt. Detta medför att brudparet först gifter sig civilt, med alla släktingar närvarande och sedan åker iväg till templet för själva besgeglingen. I USA finns t om en grupp som beskriver denna skillnad och hur viktigt det är att få låta familjen vara delaktig under vigseln. Gruppen kallar sig för Family First Weddings. De stödjer sig på ett skriftställe i Läran och Förbunden där det står att alla vigslar ska ske offentligt. I den ursprungliga upplagan av Läran och Förbunden kap. 109:1 står det att äktenskapen ska förrättas offentligt. http://josephsmithpapers.org/paperSummary/doctrine-and-covenants-1844?p=440

Jag har hört att en del medlemmar i Sverige går runt detta med att vänta ett år till tempelvigsel genom att helt enkelt åka ner till  t ex Spanien och besegla sig i templet i Madrid direkt efter den civila vigseln.

Nu har en bloggare gått ut med uppgiften om att kyrkan officiellt ska ändra sina stadgar och ta bort vigselrätten för tempelbeseglingar, så det står i samma relation som t ex dop, som inte heller är en juridisk handling. Kanske är det den uppkomna debatten i USA om att myndigheter ska komma att tvinga religiösa institutioner med vigselrätt att viga samkönade par som spökar? Kyrkan lär i varje fall ha dementerat uppkomna rykten så det återstår att se om det är någon initierad person som har läckt information om framtida förändringar i kyrkan.

http://josephsmithpapers.org/paperSummary/doctrine-and-covenants-1844?p=440

http://familyfirstweddings.com/

Salt Lake City Weekly 130703.Family First Weddings Group asks LDS Church to change temple waiting period

Herald Extra. 141020.Mormon bloggers spreading reports of marriage changes in church

http://thisweekinmormons.com/2014/10/mormon-temple-wedding-changes-say-hello-rest-world-america/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Filosofiska tankar, Högtider och evenemang, Kyrkan utvecklas, Tempel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ska kyrkan avsäga sig vigselrätten?

  1. Bahra skriver:

    Mm. Som jag har förstått det var det ju bla det här som var anledningen bakom kyrkans inblandning i Prop 8.

    Det handlade inte om att hindra andra att leva det liv som de vill leva, utan man såg en överhängande risk att vi inte skulle få leva de liv som vi vill leva.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s