Nu vill Svea Rike att du förbereder dig för krisläge

vedel  Plötsligt såg jag den på spårvagnen; på en stor reklamskylt ställdes frågan om du är förberedd för en krissituation. Klarar du 72 timmar utan vatten? Om du hade förberett dig för 72 timmar med proviant så kunde hjälp användas till att hjälpa bättre behövande vid en kris. Jag blev riktigt förvånad över reklamen. Har mormonerna invaderat samhället med sina riktlinjer, eller har rysskräcken fått nytt fäste i Sverige? På reklamen fanns en länk till en nationell hemsida för krishantering: http://www.dinsakerhet.se/

Ja, jag tror nog mest på den berömda ryss-skräcken.Dåligt försvar i kombination med kränkning av svensk luftrum och ubåtskränkningar kan väl få vem som helst att börja räkna ner för risken att Sverige snart blir en del av ett utökat Ryssland.

Nerkes Allehanda har idag skrivit en artikel om detta fenomen och intervjuat en medlem i kyrkan. Under rubriken ”Att vara förberedd är en del av vår tro” så beskriver han sitt vardagsliv som mormon där praktisk självhjälp ingår.

Sveriges kommuner har i uppdrag av staten att höja gemene mans beredskap i händelse av katastroftillstånd. Det finns en grupp människor som kan mycket om att vara förberedd: mormonerna. NA hälsade på hemma hos Vedel Förnes, mormon i Örebro.

Myndighet vill ha krislådor

Förra veckan berättade NA att kommunerna i landet har fått i uppdrag av staten att höja beredskapen hos gemene man i händelse av en allvarlig kris eller samhällsstörning. Beredskapschefen i Göteborg vill att alla hushåll utrustas med en krislåda, för att klara ett längre strömavbrott, vattenavbrott eller liknande. Krislådan föreslås innehålla t ex ficklampa, stearinljus, tändstickor, kläder, filtar, campingkök och vattendunkar.

 Hösten färgar trädgården hemma hos familjen Förnes rödgul, men ännu syns tydliga spår efter sommarens rika växtlighet. Aroniabär, jordgubbar, smultron, sallad, tomater, spenat, kryddor – det mesta man kan odla själv och äta har fyllt tomten. Odlandet har blivit en del av den förberedande livsstilen.

– Jag har lärt mig att älska det här med trädgårdsarbete. Det är jätteroligt och ger en trygghet, säger Vedel.
Han läste artikeln i NA förra veckan, i vilken beredskapschefer i ljuset av sommarens skogsbränder och översvämningar skulle vilja se krislådor i alla hem
Hemma hos familjen Förnes finns både mat, bränsle, varma kläder och annat lagrat för att klara några veckor av nöd.
– Hemförrådsprincipen är en del av välfärdsprogrammet inom vår kyrka. Har du ingenting hemma är det ju dessutom väldigt svårt att hjälpa behövande.

I den mormonska kyrkans hemland USA är välfärdsprogrammet en gigantisk industri, emellertid utan kommers. Vedel Förnes visar in i sitt arbetsrum, knäpper på en dator och visar ett tv-inslag från ett av kyrkans många beredskapscenter, beläget i mormonernas huvudsäte Utah. Reportern i inslaget guidas runt i ett gigantiskt lager, som rymmer allt ett helt samhälle kan tänkas behöva.
Från dessa lager skickas varor till mormonska medlemsbutiker. En medlem som av en eller annan anledning hamnar i nöd kan söka upp sin församlingsbiskop, få en inköpslista godkänd av biskopen och sedan gå till sin lokala mormonbutik och hämta ut varorna gratis.
– Allt bygger på ideell basis och kyrkan producerar de flesta av varorna själv i egna farmer och konservfabriker. Att vara oberoende och förberedda är en del av vår tro.
Någon egentillverkning finns inte i Sverige.

Mormonska kyrkan tar inte emot några statliga bidrag, utan baserar sin ekonomi på tionde-principen hos sina medlemmar. Det vill säga att man lämnar en tiondel av sin inkomst till kyrkan.
De stora lagren och den egna långtradarflottan fungerar också som nav för mormonernas stora internationella hjälporganisation. Kyrkan är en stor givare i samband med naturkatastrofer och andra nödlägen.
– Vi ser att nöden i världen ökar, dels genom naturkatastrofer och ekonomiska kriser, men också genom att vi krigar mot varandra och bygger klyftor. Vår tro bygger på att hjälpa den som behöver hjälp.
Vedel döpte sig i den mormonska kyrkan 1977, 31 år gammal. Hans barn är uppvuxna i ett hem där man har försökt att ha välfyllda skåp och hyllor.
– Jag försöker handla när det är billigt och då handlar jag mycket, speciellt torrvaror, förbrukningsartiklar och så. Det ger en bättre familjeekonomi.

Hemförråden är också ett sätt att vara förberedd på att hjälpa andra, menar Vedel:
– Vi har många medlemmar i västra Afrika, som nu är eboladrabbat. Har man ett hemförråd kan man hjälpa sin granne när det blir nödvändigt.
Familjen Förnes har förberett sig med ett eget köttförråd. På en gård utanför Örebro har de köpt in sig i två highland cattle-kor som betar i hagarna.
Är lagrandet ett sätt att förbereda sig inför domedagen?
– Nej, det kan man inte säga. Vi tror att det väntar svårare tider innan Jesu återkomst, men jag har aldrig varit med om att någon har talat om hemförråd på det viset.
Har myndigheterna tips att hämta från din kyrka?
– Det tror jag. Men jag tycker också att vi behöver bygga upp beredskapslager igen, och se till att vi har en bra inhemsk produktion av mat, kläder och skor.

Nerkes Allehanda. 141019.Mormonen Vedel: ”Att vara förberedd är en del av vår tro”

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Årsförråd, Livet som mormon, Media, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s