Lene Fogelberg är gästbloggare på debutantbloggen

lene-fogelberg Vi har tidigare skrivit om Lene Fogelberg på Mormonlady blogg — https://mormonlady.com/2014/10/08/lene-fogelberg-romandebuterar/ Nu är Lene gästbloggare på debutantbloggen och vi tar oss friheten att förmedla vad som skrivits där.

Lene Fogelberg bor i Jakarta, Indonesien och debuterar 2015 med The Cicadas på She Writes Press i USA.

För bara ett par år sedan skulle jag aldrig ha kunnat drömma om att debutera i USA. Men förra veckan annonserade det amerikanska förlaget She Writes Press publiceringen av min debutbok The Cicadas hösten 2015.

Det var på Skrivarakademin 2012 som jag påbörjade mitt manus, Cikadorna. Första utkastet blev klart under distanskursens sista projektveckor med Erik Grundström som handledare. Jag redigerade under hösten och sedan bad jag Ann Ljungberg att lektörsläsa. Ann och Eriks uppmuntran och råd hjälpte mig att tajta till berättelsen.

Vintern och våren 2013 valde jag fem svenska förlag och skickade in manuset. Ett refuserade efter en vecka. Efter lång väntan hörde jag av mig till ett annat förlag: de hade personalbrist, sa de, och att mitt manus tillsammans med några hundra inte ens hade öppnats, men att vi kollektivt refuserats för de inte hade någon som kunde handlägga. Jag hörde av mig till ett tredje förlag, som då refuserade. Ett fjärde förlag har fortfarande inte svarat, trots att de över telefon lovat att återkomma inom kort (det var för över ett år sedan)…

Så var det också Bonniers. Månaderna gick. Så fick jag indikationer på att de övervägde det. De kallade mitt manus för en spännande och gripande bladvändare med vackert språk. Förhoppningarna steg, men till slut blev det ändå ett nej pga trångt utrymme i utgivningen.

Jag drog i bromsen. Vad göra? Boken utspelar sig till största delen i USA där jag bodde 2008-2009. Egentligen, insåg jag, riktar den sig lika mycket till amerikanska läsare som till svenska. En natt av grubbel och vånda och sedan var beslutet fattat. De tidiga morgontimmarna satte jag igång med att översätta mitt manus.

Sommaren och hösten förra året gick åt till översättning och ytterligare redigering. När det var klart fick jag kontakt med en redaktör i USA som gick igenom manusets språk. Jag blev även rekommenderad till en litterär konsult, som tidigare jobbat som litterär agent på topp-agenturer i New York. Hon tar emot klienter på rekommendation och efter intervju. På knastrig ledning mellan Philadelphia och Jakarta kom vi överens om ett samarbete. Konsulten läste manuset för att se till helhetens struktur. Hon sa att det var en riktig ”page-turner”, att hon inte kunde lägga det ifrån sig, men hon hade ändå ett par förslag till ändringar, (bl a strök jag några kapitel och skrev om andra). Ändringarna tajtade till berättelsen ännu mer. Sedan: entusiastiskt grönt ljus från både redaktören och litteräre konsulten. I våras stod jag med ett färdigt manus på engelska.

Under sommaren testade jag den amerikanska marknaden. Kontaktade agenter och förlag. I juli fick jag det första förlagskontraktet i min inbox. Sedan rullade det på med två agenter i New York som vid upprepad mejlkontakt visade stort intresse. Ännu ett förlagskontrakt damp ner. Jag tackade nej till agenterna och till tre andra förlag som visat intresse, men ännu inte kommit med kontrakt.

Så hade jag ett val mellan två påskrivna förlagskontrakt som väntade på min signatur. Ett traditionellt förlag och ett nytt spännande, She Writes Press, som startade 2013. Förläggaren Brooke Warner imponerade med sitt engagemang, erfarenhet i branschen och inte minst förmåga att föra fram She Writes Press; de har nämnts i Forbes Magazine som ett innovativt uppstickarförlag i USA och flera av deras författare har fångats upp av Oprah. Jag skrev på och i förra veckan annonserade Brooke Warner The Cicadas, a memoir, att publiceras nästa höst.

Det har varit en omtumlande resa, som har gett ny innebörd för mig till det råd som alla publicerade författare ger: ge inte upp. Om jag ska försöka sammanfatta vad jag lärt mig så är det: hitta skribenter du beundrar som vill vara mentorer, våga visa din text, välkomna input på texten och ge inte upp. Att hitta sammanhang att ingå i, är det som gett mig mest, både i utvecklandet av mitt skrivande och i att föra mig närmare publicering.

Jag blir alltid glad av att knyta kontakt med andra skrivarsjälar:

twitter: www.twitter.com/LeneFogelberg

facebook: www.facebook.com/LeneFogelbergAuthor

och via min hemsida, där det finns mer att läsa om min debutbok The Cicadas. www.lenefogelberg.com

Källa: Debutantbloggen.141019. Gästbloggare Lene Fogelberg

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hälsa, Högtider och evenemang, Konstnärlig verksamhet, Kvinna/feminism, Livet som mormon, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s