Mormonkyrkan godkänner centraliserat stöd för alla kaplaner, däribland kvinnor

543c8779dbf10.preview-620

Den Utah-baserade tidningen Daily Herald skriver att Mormonkyrkan kommer att ge ett centraliserat stöd till alla icke-militära kaplaner som finns i kyrkan. Detta gäller både män och kvinnor. Jag har kontaktat Frank Clawson (LDS Chaplains), och han bekräftar att informationen stämmer.

Emedan de flesta människor är bekanta med militära kaplaner (fältpräster) som är manliga, varav Mormonkyrkan har många, kanske de inte känner till att det finns medlemmar (både män och kvinnor) som tjänar som kaplaner inom sjukvård, härbärgen, fängelser, patrullering och andra fokusområden, dvs som icke-militära kaplaner. Dessa har dock inte varit certifierade av kyrkan, och de har ingen aning om hur många medlemmar som jobbar med detta. Men genom att ge ett centraliserat stöd så finns möjligheten att få veta detta. De som är ledare för kyrkans militära kaplaner kommer även att vara ansvariga för de icke-militära kaplanerna.

De militära kaplanerna i USA får utföra borgerliga vigslar, även samkönade sådana, men jag vet inte om de är tvingade till det, dvs om mormonerna som är militära kaplaner måste utföra det eller om de kan slippa det. De civila kaplanerna har inte i sig själva någon vigselrätt, utan sådan ansöker man hos myndigheterna i de olika delstaterna i USA (i Sverige så är det hos Länsstyrelsen).

För att få lov att bli en icke-militär kaplan så ansöker man på samma sätt som man gör då man vill bli en militär kaplan. Kvinnor behöver inte vara gifta men männen måste vara gifta i templet. Männen behöver ha det melkisedekska prästadömet. Alla behöver ha en tempelrekommendation och vara tempelvärdig. Sen behöver alla förstås ha tillräckligt mycket teologisk utbildning och en anställning i en organisation, förening, företag osv.

”Frank Clawson, director of military relations for the LDS Church, described the overall purposes of the chaplaincy. Clawson’s office will now service non-military chaplains following the recent endorsement.”

Kaplan Tami Harris går i sin fars fotspår. Hennes pappa var en pensionerad militärkaplan som arbetade på ett behandlingshem. Han själv var döende i cancer men jobbade ändå. En dag så mådde han inte så bra och vad sin dotter Tami att vikariera för honom. Hennes pappa dog två dagar senare. Detta var början på hennes karriär som startade redan 1989.

För fem år sedan så arbetade hon tillsammans med äldste Jeffrey Holland från den tolv apostlarnas kvorum för den nationella bönegudstjänsten i det gamla Tabernaklet i Provo. Under en telefonkonversation med honom så introducerade hon sig själv, och äldste Holland sa till henne att vi vet vem du är, och du är precis där vi behöver att du ska vara.

http://www.heraldextra.com/news/local/central/provo/lds-church-approves-centralized-endorsement-of-all-chaplains-including-women/article_6fb35da1-7128-5b06-971d-c4ffcf48ee83.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Chaplain

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaplan

https://www.lds.org/callings/military-relations/military-chaplains

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Hjälpverksamhet, Kvinna/feminism, Kyrkan utvecklas, Mission och evangelisation, Offentligt arbete, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s