En mer inkluderande kyrka

loveDen kände sociologen Michel Foucault hävdade att man genom att se hur de som stod lägst ner i ett samhälle hade det också kunde se hur hela samhället var strukturerat. Därför är det intressant att se hur kyrkan mer och mer inkluderar t ex HBTQ-personer i kyrkan. Kanske börjar det bli en trend att fler av dessa stannar kvar i kyrkan?

Tidningen New York Times- känd för oss medlemmar i Sverige genom artikeln om Hans Mattsson- är en tidning med stor genomslagskraft. Nu har de bestämt sig för att skriva en artikel om mer eller mindre aktiva HBTQ-par i kyrkan. Jag kan tänka mig att det är en smaskig kombination att skriva om sex och religion. Sånt säljer. Förhoppningen är att artikeln också kan skicka signaler till både medlemmar och ickemedlemmar i kyrkan om evangeliets budskap att älska och inkludera alla människor.

A New York Times reporter is looking for a gay or lesbian couple that is at least still semi-believing/active in the Church who would be willing to be named, photographed, and interviewed for a story. Preferably in Utah.
There are some BYU couples that will probably participate in the story, but for obvious reasons, will have to remain anonymous. (Källa: MBB141011)

Om man ska sia för framtiden så tror jag faktiskt att kyrkan kommer att bli alltmer inkluderande. Som det är nu så finns det personer som inte är medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga av olika anledningar som ändå är aktiva i kyrkan.

Egentligen är det nog inte så främmande för kyrkan eftersom det alltid har funnits medlemmar som har varit aktiva i kyrkan, men inte går i templet och har en tempelrekommendation. Anledningen till detta kan vara att man inte betalar tionde eller att man inte följer visdomsordet. Kanske man inte känner så starkt för templet heller, även om man vill vara aktiv i församlingen.

Därför så kanske det inte är ett så stort steg att vara en aktiv ickemedlem i kyrkan. Du kan ta sakramentet (nattvarden) även om det inte har någon religiös innebörd rent teologiskt eftersom sakramentet är ett förnyande av dopsförbunden. Du kan som ickemedlem också inneha vissa ämbeten.

En man i min församling som var gift med en medlem och under många år inte var medlem i kyrkan, men alltid gick till kyrkan på söndagarna med sin fru, gick ut som hemlärare. En känd feminist i USA som  är utesluten ur kyrkan, är aktiv i kyrkan och spelar piano på söndagens möten, trots att hon officiellt inte har ämbeten i kyrkan. Som ickemedlem kan du inte heller hålla tal i kyrkan, men det finns många medlemmar som ändå inte vill hålla tal.

I Seattle annonserar biskopsrådet just nu en inbjudan speciellt till HBTQ-personer och ber dem komma tillbaka till kyrkan och känna sig inkluderande. De skriver följande i sin inbjudan:

”Vår församling inkluderar medlemmar med olikartad bakgrund och erfarenheter. Vi skulle verkligen önska att du kunde bidra med dina personliga erfarenheter. Vi antar att det finns många homosexuella inom våra kretsar. Då det kan var skrämmande att återvända till kyrkan när det har funnits smärtsamma tidigare erfarenheter använder vi strategin ”styrka i antal” genom att bjuda in dig att delta i ett speciellt möte. På söndag den 19 oktober kl. 13.00 kommer Mitch Mayne, en öppet homosexuell medlem och tidigare verkställande sekreterare i San Francisco Bay församling att tala på vårt sakramentsmöte. Vår förhoppning är att genom att gå till kyrkan så kommer du att se hur många syskon du har i Jesu Kristi evangelium som bor nära dig . Om du känner till något som vi kan vara omedvetna om , snälla, bjud dem också . Det finns en stor gemenskap bland medlemmar, både homosexuella och heterosexuella , som har ännu inte träffat varandra. Kom med oss ​​. Din tro och dina medmänniskor behöver din styrka , ditt vittnesbörd och din unika perspektiv på vårt evangelium . Du kommer att värderas och välkomnas som en del av vår församlings familj. Om någon inom detta område läser detta och vill närvara, kontakta gärna mig och jag ger er mer information om vägbeskrivning. Jag besvarar också gärna alla frågor som ni kan ha. Tack!” (Källa: MBB. 141010)

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Hjälpverksamhet, Kyrkan utvecklas, Livet som mormon, Mission och evangelisation, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s