Vi har den fria viljan och vi har personlig uppenbarelse

Satellite view of Magellanic Cloud

Vad är en ny medlem i kyrkan? Jag har ett starkt minne av att jag de första 15 åren som medlem i kyrkan av och till benämndes ”ny medlem”.  Det tar sin lilla tid och när jag kommer i kontakt med andra nya medlemmar så stöter jag ibland på saker som jag inte längre tänker på själv. En sådan ny medlem frågade mig nyligen om jag trodde att det var lämpligt att han hjälpte till att arrangera en HBTQ- mässa i en kyrka. Han betonade att han inte var medlem i någon HBTQ-organisation och frågade mig om jag tyckte det var ok att han ens engagerade sig.

Hans fråga chockade mig faktiskt och jag var tvungen att tänka tillbaka till den tid när jag själv var ny medlem och ibland undrade vad som var rätt eller fel och vad ”kyrkan tyckte”. Som ny medlem i kyrkan så kan man ta till sig föreställningen att kyrkan ska detaljstyra ens liv. Så är det inte. Vi lär oss vissa principer och sedan överlåts ansvaret helt till oss själva att fatta beslut inom individuella frågor.

Mitt svar till den här mannen var att vi har vissa principer att följa efter i kyrkan, men att han därutöver själv måste be om och fatta beslut i sitt liv. Frågan om han ens kunde vara medlem i en HBTQ-förening chockade mig. Jag talade om för honom att vi måste följa de direktiv som vi ges genom de frågor som ställs till oss på en tempel intervju. Den enda fråga som jag kände hade en koppling till frågan om medlemskap i en HBTQ-förening är frågan om vi har samröre med organisationer som motarbetar kyrkan. Vid ett tillfälle så frågade jag faktiskt den broder som intervjuade mig om vad som egentligen menades med den frågan och jag fick svaret att den frågan egentligen inte hade så stor betydelse idag, utan mest när kyrkan var ung. Då fanns det organisationer som direkt arbetade mot kyrkan. För mig är kyrkans eget agerande en indikator för var gränsen går. Kyrkan samarbetar officiellt med organisationer som stödjer äktenskapet. Samma organisationer består av evangelikala som i vissa fall aktivt arbetar för att motarbeta vår kyrka och som dessutom stödjer krafter i Afrika som förföljer homosexuella. Om vår kyrka kan samarbeta med sådana organisationer så kan jag inte finna något som helst argument mot att en enskild medlem av kyrkan också är medlem i en HBTQ-organisation eller hjälper till på ett HBTQ-evenemang.

Det finns en hemsida, mormonchronicle,  där man förklarar och filosoferar över kyrkans doktriner. De publicerade nyligen en intressant artikel som just handlar om vår fria vilja. I artikel beskrivs hur vi som andar i förexistensen kunde bevittna hur Gud Fadern fick två erbjudanden om hur människosläktet skulle kunna frälsas. Det första erbjudandet kom ifrån Satan, Lucifer, som erbjöd sig att tvinga mänskligheten att följa Gud. Själv skulle Satan ta på sig äran för sitt arbete. Det andra erbjudandet kom från Jesus Kristus, Jehova, som erbjöd sig att ge sitt liv för att mänskligheten skulle ges möjlighet att välja om de ville komma tillbaka till Gud eller inte. Äran för detta skulle tillfalla Fadern.

I mormonchronicle-artikeln berättas om en man som skrev till kyrkans högsta ledning och frågade varför inte ledningen gjorde mer för att leda de Heliga mot korrekta politiska principer, och att varna dem för överhängande kriser och faror som Amerika som nation skulle genomgå ifall nationen skulle följa samma kurs som den hade intagit. Svaret som mannen fick tillbaka från kyrkans högsta ledning var ett skriftställe:

Ty se, det är inte lämpligt att jag skall befalla i allt, ty den som är tvingad till allt, han är en lat och oförståndig tjänare. Därför får han ingen lön. Sannerligen säger jag: Människorna skall verka med iver för en god sak och göra mycket av egen fri vilja och åstadkomma mycket rättfärdighet.(Läran och Förbunden 58:26-27)

http://www.mormonchronicle.com/joseph-smith-and-the-book-of-mormon-inspiration-in-directing-the-sovereignty-of-we-the-people/

Den här doktrinen om vår fria vilja har en påfallande betydelser för vår tro som Sista Dagars Heliga. Det handlar om hur viktigt det är att varje enskild människa får välja själv. För den som är medlem i Jesu Kristi Kyrka finns kunskap om evangeliets lagar och bud genom att studera skrifterna och genom att från Gud ta emot personlig uppenbarelse. Det kan inte nog betonas hur viktig personlig uppenbarelse är för oss Sista Dagars Heliga. Vi är inte detaljstyrda. Vi har vår fria vilja och vi får vägledning att följa rätt väg genom skriftstudier och personliga bönesvar.

Äldste Uchtdorf höll ett tal på lördagens generalkonferens , Receiving a Testimony of Light and Truth,  där han betonar vikten av personlig uppenbarelse. Han ber oss att

överväga storheten av detta löfte: Den evige och allsmäktige Gud, skaparen av det omfattande universum, talar till dem som närmar. sig honom med ett uppriktigt hjärta och med ett verkligt uppsåt. Han kommer att tala till dem genom drömmar, visioner, tankar och känslor. Han kommer att tala på ett sätt som är omisskänligt och som genomsyrar den mänskliga erfarenheten. Han kommer att ge dem gudomlig vägledning och besvarar frågor om deras personliga liv. Naturligtvis kommer det att finnas de som hånskrattar och säger att sådana saker är omöjliga, att om det skulle finnas en Gud, så skulle han ha bättre saker för sig än att lyssna på och besvara en enskild människas bön. Men jag säger er detta: Gud bryr sig om dig. Han kommer att lyssna, och han kommer att besvara dina personliga frågor. Svaren till dina böner kommer att komma på Hans eget sätt och i Hans egen tid, och därför behöver du lära dig att lyssna till Hans röst. Gud vill att du finner en väg tillbaka till honom, och Frälsaren är vägen. Gud vill att du lär av hans son, Jesus Kristus, och erfar den djupgående frid och glädje som kommer av att ha följd vägen av gudomligt lärjungaskap.”

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Frälsning, Högtider och evenemang, Livet som mormon, Profeter, profetior, Psykologi, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s