HD-beslut öppnar för homoäktenskap

pink

Högsta domstolen i USA meddelade på måndagen att den inte kommer att pröva frågan om samkönade äktenskap. Därmed står sig de domar där lägre rättsinstanser rivit upp förbud mot homoäktenskap i fem amerikanska delstater.

Beskedet innebär att både kvinnor och män kan gifta sig med personer av samma kön i delstaterna Virginia, Oklahoma, Utah, Wisconsin och Indiana.

/ TT-Reuters [141006]

Ja, den gamle domaren äldste Oaks visste vad han talade om när han i sitt tal i lördags på Generalkonferensen uttalande att man får låta människor besluta i frågan om samkönade äktenskap. HBTQ-profilen och mormonen Mitch Mayne konstaterade på sin fb-sida att det nu kommer att bli sammanlagt 30 delstater i USA där samkönade äktenskap kommer att bli legala. Mayne är också aktiv i gruppen Mormons for Equality som arbetar för samkönade äktenskap. Han citerar ett uttalande från dessa som lyder:

”“We further echo Elder Oaks’ call for civility and compassion on all sides. While we rightfully celebrate the positive impact this will have on many families, supporters of marriage equality should not gloat or taunt those who disagree. As people arguing on behalf of love, fairness and respect for all families, we should be the foremost example of these same values toward our detractors, even as Jesus taught.” http://www.mormonsformarriageequality.org/mormons-for-equality-welcomes-return-of-marriage-equality-to-utah-and-echoes-apostles-call-for-compassion-and-respect/

Med andra ord, vad vi än har för värderingar och tycker är rätt eller fel så är det viktigaste att vi har ömsesidig respekt för varandra och visar varandra kärlek såsom Jesus har lärt.

Min undran är nu hur kyrkan kommer att ställa sig till samkönade gifta par som vill vara medlemmar i Jesu Kristi Kyrka. Kommer dessa att nekas medlemskap för att de har ingått ett samkönat äktenskap eller kommer de fortfarande att få möjlighet att vara medlemmar i kyrkan förutsatt att de inte har en sexuell relation med sin partner? Detta är i varje fall kyrkans officiella svar på beskedet från HD

Church Responds to Supreme Court Announcement

Court Chooses Not to Hear Same-Sex Marriage Cases

Salt Lake City — 

The succession of federal court decisions in recent months, culminating in today’s announcement by the Supreme Court, will have no effect on the doctrinal position or practices of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, which is that only marriage between a man and a woman is acceptable to God. In prizing freedom of conscience and Constitutional guarantees of the free exercise of religion, we will continue to teach that standard and uphold it in our religious practices.

Nevertheless, respectful coexistence is possible with those with differing values. As far as the civil law is concerned, the courts have spoken. Church leaders will continue to encourage our people to be persons of good will toward all, rejecting persecution of any kind based on race, ethnicity, religious belief or non-belief, and differences in sexual orientation.

Mormonnewsroom.141006.Church Responds to Supreme Court Announcement

Salt Lake Tribune.141006. Utah governor disappointed, but ready to uphold gay marriage

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Kyrkan utvecklas, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till HD-beslut öppnar för homoäktenskap

 1. Gunnel Troberg skriver:

  Nej det är just det. Kyrkan har en lista med frågor som används för tempelrekommendation och är instruerade att inte lägga till ytterligare krav. Om samkönade äktenskap saknar giltighet i kyrkan så är det som att vara medlem i en annan kyrka, vilket många medlemmar i vår kyrka är. Det saknar giltighet. Om då t ex en kvinna som är gift i ett samkönat äktenskap (en ickefråga) blir tillfrågad om hon håller kyskhetslagen och hon faktiskt inte har ett sexuellt samliv med kvinnan hon är gift med så är det ju inga problem. Alla människor och par är olika, även homosexuella par. Det finns ju de som är asexuella eller som kanske anser att medlemskapet är viktigare än ett sexuellt förhållande, bara de får bo ihop… Jo, det ska bli intressant….

  Gilla

 2. janne skriver:

  ”Min undran är nu hur kyrkan kommer att ställa sig till samkönade gifta par som vill vara medlemmar i Jesu Kristi Kyrka.”
  Kan det finnas juridiska aspekter på det hela`?
  Kan kyrkan mista sin status som kyrka?
  Vigselrätt?

  Gilla

  • janne skriver:

   ”Regarding whether church members could disagree with the faith’s opposition to legalizing same-sex unions and still remain in good standing, [President Thomas S. Monson] said the answer “depends on what the disagreement is…If it’s something political, there is room for opinion here and there on either side.”
   – Deseret News

   “Latter-day Saints are free to disagree with their church on the issue without facing any sanction,” said L. Whitney Clayton of the LDS Quorum of the Seventy.
   — Salt Lake Tribune

   Regarding whether or not a church member could disagree with the Church’s position on same-sex marriage and still be worthy to hold a temple recommend, LDS Church spokesman Cody Craynor said in a Public Statement, ”Church leaders use a list of questions that are provided for [issuing temple recommends] and are instructed not to add any additional requirements.”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: