Partiledares anfäder: Stefan Löfven

Släktforskning

Visst är de lika varandra – Stefan Löfven och Christer Sjögren

Jag är väldigt intresserad av att se tv-program som handlar om släktforskning. Det dyker upp den ena kändisen efter den andra, och man lär känna dem på ett helt nytt och spännande sätt.

Till min stora glädje så ser jag i Aftonbladet att en släktforskare har tittat på vår nye statsminister Stefan Löfvens anfäder och kommit fram till att han är släkt med intressanta personer.

”Enligt släktforskaren Roland Svensson, 70, från Hagfors, är stalldrängen Per ”Stalle-Pelle” Persson, som levde under början av 1700-talet den som binder Löfven samman med artister som Christer Sjögren, Stefan Borsch, Monica Zetterlund, Jimmy Jansson och den legendariske amerikanske astronauten Buzz Aldrin.

”Goda gener”

– De härstammar alla från samma släktgren genom ”Stalle-Pelle” som uppenbarligen hade goda gener. Jag förstår inte att ingen har skrivit mer om Löfvens anor. De är väldigt intressanta. Släktskapet med Sjögren är också roligt eftersom de anses vara så lika, säger Roland Svensson.”

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article19646463.ab

Om jag fick önska så skulle jag vilja att någon tv-kanal gjorde tv-program om partiledares anfäder, alla de vars partier finns i riksdagen, landstingen och kommunerna. Det behövs grävas ner till 1500-1600 talet så att man kan se lite invandrare och så där.

Om de dessutom tar sådana där DNA-test på både mammas och pappas sida, precis som Gunnel gjort, ja då kan de se ännu längre bakåt i tiden. För då kommer man att se att det finns en massa invandrare bland anfäderna. Det klassiska är ju de Brittiska öarna och Östeuropa och Ryssland. Men även Mellan- och Sydeuropa finns ju förstås bland våra anfäder.

Cirka 30 procent av befolkningen var invandrare på vikingatiden, och det kan kanske komma som en chock för dem som vill glorifiera vikingatiden. I Sverige så är det bara samerna som räknas som urbefolkning, och även de har invandrat hit en gång i tiden.

Sverige är ett land som består av ättlingar till invandrare med olika bakgrund och seder, frågan är bara när våra förfäder invandrade hit. De kom hit av olika skäl, men oftast var det på grund av krig, elände, ekonomiska svårigheter och andra bedrövligheter. Samma orsak som gjorde att cirka 25 procent av Sveriges befolkning flyttade till Amerika.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Genealogi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s