Hur viktigt är det inte att skriva?

Inspiration-to-writeI kyrkan så uppmanas vi till att skriva dagbok. Tyvärr hör inte detta till mina starkare sidor, kanske för att jag bara skriver ner allt trist som jag känner att jag behöver skriva av mig om. Att skriva är faktiskt terapeutiskt. Enligt psychology today så medför skrivande att man blir lyckligare, smartare och mer övertygande.  Vi har ju tidigare i ett blogginlägg skrivit  om den fd. mormonen Roy Cook som av sin terapeut blev uppmanad att skriva ner sin självbiografi för att må bättre.

Skrivande gör dig lyckligare därför att du sätter dina tankar på pränt och du där kan reflektera över vilka mål som du har i livet, en aktivitet som forskning har visat är gynnsamt för motivationen. Bloggande ger liknande fördelar då man uttrycker  sig privat, vilket ger en terapeutisk vinst. Skrivandet är kopplat till bättre sinnesstämning, välmående och reducerad stress för dem som skriver regelbundet. Forskning har visat att de som skriver om framtida mål och drömmar blir lyckligare och mår bättre. Det finns också flera bevis för att de som håller en tacksamhetsdagbok ökar sin lycka och välbefinnande genom att göra de goda sakerna i livet mer framträdande. Människor som för dagbok över hur det fungerade i deras arbete ökade sina ansträngningar med 29% de nästkommande två veckorna.

Skrivande kan leda till bättre tänkearbete och kommunikation. Både vad gäller emotionell intelligens  och inom logisk-matematisk intelligens så hjälper skrivandet hjärnan att skapa de logiska funktioner som krävs för framgångsrika matematiska och vetenskapliga kunskaper.

Kopplingen mellan expressivt skrivande och traumatiska erfarenheter är komplext. Det finns studier som visar att skrivandet är ett kraftfull sätt att komma i fas med de trauman man har gått igenom. I en studie över ingenjörer som nyligen förlorat sina jobb så fann forskare att de ingenjörer som höll på med expressivt skrivande också var kapabla att snabbare finna ett nytt jobb. De ingenjörer som skrev ner sina tankar och känslor över att ha förlorat sina jobb uppgavs att de kände mindre ilska och fientlighet mot sina forna arbetsgivare. De uppgavs också dricka mindre. Åtta månader senare var färre än 19% av ingenjörerna i kontrollgruppen återanställda på heltid, jämfört med mer än 52% av de ingenjörer som befann sig i gruppen av expressiva skribenter.

Att skriva handlar om tankearbete och det håller dig alert när du kommer upp i ålder.

Att räkna sina välsignelser är en aktivitet som ökar ens utsikter i livet.  Studier visar att de som reflekterar över det goda i deras liv en gång i veckan genom att skriva ner dem var mer positiva och motiverade över sin nuvarande situation och sin framtid.
Läs mer på: Psychology Today.144080 How writing makes you happier, smarter and more persuasive.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Hälsa, Konstnärlig verksamhet, Psykologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s