Alla här tillsammans – Bianca Morrison Dillard

Bianca1_bw-240x195

Filmskaparen Bianca Morrison Dillard är kvinnan bakom projektet Far between, som handlar om personliga berättelser om hur det är att vara homosexuell och mormon. Bianca är själv heterosexuell och gift sedan fem år tillbaka.

Denna 29-åring upplever att hennes livsåskådning är format av hennes tro på Jesus Kristus, vilket innebär kärlek och inkludering. Bianca talar om att ära de nyanser och den komplicitet som finns i individuella människors liv.

Bianca berättar att när hon kom till kyrkans universitet BYU, för att studera dramaturgi, så upplevde hon att det fanns många människor som inte kände att de passade in. Bianca kände att hon ville hjälpa människor att känna att de var involverade och en del av gemenskapen. Hennes redskap har varit att ta del av berättelser – story-telling.

2010 så arbetade hon tillsammans med Kendall Wilcox på BYU-teve. Han berättade att han ville göra en film om HBTQ mormoner. Själv kände sig inte Bianca så bekväm med kyrkans policy och ledare i kyrkans inställning till HBTQ-frågor.

Just i teatervärlden där Bianca befinner sig finns många HBTQ-personer och hon kände Andens maning att tänka på just HBTQ-frågor. De har intervjuat personer som har berättat om hur det är att vara mormon och homosexuell, transsexuell eller asexuell. Några av dessa har känt sig lyckligare av att lämna kyrkan, andra har gift sig i ett heterosexuellt, s k mixat äktenskap och känner sig lycklig över det, andra har valt att gå i kyrkan med sin samkönade partner och känt att det varit det bästa valet. Bianca säger att de vill hedra dessa människors val och vill verka för att skapa ett utrymme inom HBTQ-gemenskapen för religiösa människor.

Det har hänt att personer har kommit upp till Bianca och sagt att ”jag tog inte livet av mig då jag fick se Far between- filmen som du la ut”. Det är då Bianca säger att hon vet att det är det här hon ska göra. Hon känner att de gör skillnad.

Bianca säger att det här projektet har givit henne styrka och en förståelse för vad som är kärnan i evangeliet. Hon upplever att Kristus budskap är inkluderande och handlar om kärlek och ett fredsbudskap.

En sak som gör att Bianca känner sig exalterad över sin tro som mormon är att evangeliet handlar om att söka mer ljus, sanning och kunskap.  Bianca avslutar med att uttrycka att hon ser mormonismen som en stor, ur berget, uthuggen sten, som rullar på över hela jorden. Detta är Kristi budskap. Och vi rullar på och plockar upp idéer, vacker kunskap och ljus på vägen. Så är mormonismen för Bianca – kärlek och inkludering. Alla människor, allt som är prisvärd och gott. Allt annat kommer att falla bort.

Läs hela artikeln på: http://www.mormonwomen.com/2014/09/24/all-here-together/

Nedan ett youtube-klipp där Kendall Wilcox, som är homosexuell, berättar om Far between-projektet.

MW_logo_right

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Konstnärlig verksamhet, Kvinna/feminism, Kyrkan utvecklas, Livet som mormon, Personporträtt, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s