Norra Västerbotten, en ortstidning som hänger med i utvecklingen.

norraKul att en liten tidning som Norran nu har skrivit ett helt uppslag om DNA-genealogi. Bo-Göran tillhör haplogrupp R1b, samma som jag mao, så någonstans långt bak i tiden är vi släkt! Från Skellefteå kommer bl a Per Olof Enqvist och Sara Lidman så förmodligen är Bo-Göran närmare släkt med dem än med mig.

 

Topsa fram ursprunget

Kanske finns där ett olöst mysterium i släktträdet som gnager, ”fader okänd”, ”född utom äktenskapet” eller brända kyrkoböcker, ibland finns det helt enkelt begränsningar på hur långt du kan komma genom att bläddra i papper och på nätet. Men gåtan kan lösas – med DNA.

– Tekniken har gått så mycket framåt att testerna som för några år sedan var jättedyra inte är det längre. Nu har vem som helst råd att göra dem, förklarar Bo-Göran Persson från Skellefteå som sysslar med släktforskning.

Det är rätt enkelt, du gnuggar en tops eller en liten borste på insidan av kinderna, skickar iväg det till labb i USA och väntar någon månad, sedan dyker dina resultat upp på en hemsida. Det finns tre olika DNA-test tillgängliga, ett går ett tiotal generationer bakåt och två av dem kan spåra ditt ursprung tusentals år tillbaka, ett på mammas sida och ett på pappas. Bo-Göran har gjort alla tre.

– Jag har hållit på med släktforskning i ungefär 20 år och man blir ju aldrig klar, det finns alltid mer att hitta, mer att söka i.

Man ska inte tro att DNA är en genväg eller någon form av ”den lates väg till släktforskning”. Man får inte ut ett komplett släktträd, utan det brukar användas som ett komplement till mer traditionell släktforskning.

– Man måste ha något att koppla det till. DNA är ett sätt att säkerhetskolla sin pappersforskning. Det kan ju finnas osäkerheter, som till exempel okända fäder, eller om prästen antecknat fel i kyrkboken. Men DNA ljuger aldrig.

Det innebär att det kan krävas lite mer detektivarbete för att fylla i eventuella hål, namnet på till exempel en okänd fader dyker ju inte upp automatiskt för att du har gjort ett test, om du nu inte har så tur att flera personer gjort samma test och ni kan kopplas ihop. Men det kan vara en början. Bo-Göran förklarar att när man till exempel tittar på Y-DNA, som nedärvs från far till son, så får man veta vilken grupp man tillhör, en så kallad haplogrupp.

– Och alla inom den gruppen har en gemensam förfader, så jag vet att min farfars farfars far också måste ha tillhört den haplogruppen. Och om du lyckats ringa in en misstänkt far, kan du kanske försöka övertala någon ättling till denne att göra samma test. Och om ni har samma Y-DNA är sannolikheten stor att man ringat in rätt person.

Bo-Göran har kollat sitt DNA mycket längre tillbaka än några generationer och han visar upp en karta över hur den grupp han tillhör tagit sig över världen. Den första punkten börjar i östra Asien, för 30 000 år sedan.

– Sedan kan man se hur mitt Y-DNA har vandrat genom Europa. Den haplogrupp jag tillhör, R1B, är väldigt vanlig i Europa idag. Men den har alltså inte uppstått här utan kom hit efter istiden.

Kartan visar den snirkliga vägen upp mot Skandinavien, med stopp under olika tidsepoker.

– Troligtvis tillhör jag en grupp som sedan levde i norra Spanien och Frankrike runt 2 000 år före Kristus. Sedan har någon av dem rört sig uppåt mot de brittiska öarna. När jag gör mitt Y-DNA-test får jag väldigt många släktträffar på Irland och Skottland. Förmodligen är det så att ungefär år 850 efter Kristus har vi en gemensam förfader vars son och söner sedan tagit sig till Norden under generationer. På 1600-talet hade vi tagit oss till Lövånger, där har jag min äldsta kända släkting.

Nu har han beställt ännu ett fördjupat test av Y-kromosomen för att få ytterligare kunskap. Som sagt, man blir aldrig klar med släktforskningen.

– Det är fascinerande, man får en obruten farslinje 30 000 år tillbaka, eller ända sedan vi vandrade ut från Afrika. Annars skulle jag inte sitta här. Det DNA som finns i de människorna, det finns i mig också.

Norran 141001.Topsa fram ursprunget.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Genealogi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s