Du får kliva över mig först

Per HerreyDe som läst min roman, “Skuldens pris”, vet att det finns historiska trådar bakåt till andra världskriget. Om individer som stred för Nazi-tyskland, varav några som kände ånger och skuld över att ha gjort ett val som inte blev vad de hade tänkt.  Att det i fiktionen finns en verklig återspegling i min egen familj kring just detta var kanske inte något som var förväntat.

I somras släpptes en bok med en väldigt unik historia i USA. Boken, Surviving Hitler, har på kort tid blivit en hyllad “bestseller” – en framgång över förväntan. Den verkliga historien är skriven av mina barns mormors föräldrar och sammanställd på ett väldigt fint sätt av deras son, Håkan Palm.  Håkan har dessutom lagt till delar som tillför historien ytterligare dimensioner.

Surviving_Hitler-199x300Min hustrus mormor, Agnes, hamnade som ungersk judinna i Auschwitz där hennes föräldrar omedelbart skickades till gaskamrarna. Hennes blivande man, Gustav, blev samtidigt “rekryterad” från Norge till Waffen-SS och stred mot ryssarna vid fronten i Baltikum. Båda överlevde mirakulöst krigets fasor. Agnes, kom till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar. Gustav, som hade en svensk far, slapp fängelsestraff i Norge och blev utvisad till Sverige. Som två ensamma själar möttes de och fann kärleken. Idag, 75 år senare är deras avkomlingar en stor släkt med över 100 individer. Släktens familjevapen “seger genom kärlek” reflekterar deras liv och deras historia. Den som vill läsa en fascinerande och väldigt unik berättelse rekommenderas att beställa den på Amazon.com. Jag kan utlova att verkligheten överträffar fiktionen.

Jag har svårt att tänka mig en mer aktuell berättelse i dessa tider då det tycks som att mänskligheten är på väg att glömma det som aldrig fick glömmas – nämligen fasorna av uppdelning av människor efter ras och ursprung. När nazister marscherar på gatorna igen och ungerska politiker börjar tala om registrering av judar undrar man vart vi är på väg. Eftersom mina barn mormors mor är judinna är de enligt judisk tradition att anses som judar.  Blodsmässigt har de däremot en salig blandning av allt från norrländsk sameblod till vallongener. Blotta tanken på att någon skulle få för sig att de inte skulle vara skulle “rumsrena” och vilja utsätta dem för trakasserier på grund av sitt ursprung, hur makabert man än kan tycka det vore, är givetvis skrämmande. Men skulle någon få en sådan galen impuls får de kliva över mig först.

http://perherrey.com/du-far-kliva-over-mig-forst/

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Genealogi, Judendom, Livet som mormon, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s