Dorah Mkhabela, första svarta kvinnan att hålla bön på generalkonferensen.

dorah  Ibland får man känslan av att det inte händer  speciellt mycket inom den feministiska världen i kyrkan, inte sedan Kate Kelly blev utesluten i somras vill säga. Men, det finns många, många fler kvinnor som arbetar för ökat feministiskt inflytande i kyrkan som inte syns lika mycket i offentlighetens ljus som Kate Kelly.

Det var inte länge sedan kvinnor fick hålla offentlig bön på generalkonferensen. Det var i april 2013. Denna höst har den första svarta kvinnan, Dorah Kmhabela, fått hålla bön på kvinnornas generalkonferens den 27 september.

Andra förändringar är att kvinnornas generalkonferens inte betraktas som något separat, utan en del av den vanliga generalkonferensen, att äldste Ucthdorf tilltalade systrarna, inte som systrar, utan som ”välsignade lärjungar till Kristus” och att Uchtdorf vid två tillfällen refererade till kvinnor som döttrar till ”himmelska föräldrar” och därmed betonade den allmänna tron att vi också har en himmelsk moder.

Naturligtvis finns det många feminister i kyrkan som anser att de framgångar som kvinnor i kyrkan röner är för få och det går alldeles för långsamt, kanske också dessa små förändringar görs bara för att få tyst på den värsta kritiken etc. Men kanske är det också så att det är de små subtila förändringarna som är hållbara och som i sin tur ändrar hela det patriarkaliska klimatet.

Läs mer om några av dessa tankar på Jana Riess blogginlägg 140930 -Mormon feminism makes slow progress — but it IS progress

Salt Lake Tribune 141001. LDS meeting: Feminists seeking change find it in subtle wording

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Högtider och evenemang, Kvinna/feminism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s